Nämä maat houkuttelevat ammattilaisia - Oma raha - Ilta-Sanomat

Nämä maat houkuttelevat ammattilaisia

Sosiaalisista verkostoista voi ison datan aikakaudella löytää vastauksen kysymyksiin siitä, minne ja miksi työntekijät muuttavat. Mitkä maat kärsivät työntekijävuodosta ja mitkä voittavat?

Dubai on Arabiemiraattien suurin kaupunki.

17.7.2014 18:02 | Päivitetty 17.7.2014 18:02

Marraskuun 2012 ja marraskuun 2013 välillä Yhdistyneisiin Arabiemiirikuntiin muutti koko työvoimaan verrattuna prosentuaalisesti eniten ihmisiä työn perässä. Maa sai 1,3 prosenttia lisää työntekijöitä, joista 75 prosenttia tuli muualta kuin Lähi-idästä.

LinkedIn-profiilit paljastavat, että maahanmuuttajista suurin osa oli arkkitehtejä ja insinöörejä, kertoo brysseliläinen ajatuspaja Bruegel.

Brugel kertoo ihmisten työperäisestä maahan- ja maastamuuttamisesta LinkedInin tietojen perusteella tehdyistä analyyseistä. Yhteisösivusto LinkedInissä on pääsy 300 miljoonan ammattilaisen työuratietoihin.

Toisena listauksessa oli Sveitsi prosentin työntekijälisäyksellä ja kolmannen sijan jakoivat Saudi-Arabia ja Nigeria 0,9 prosentilla. Muuttovoittajia olivat myös esimerkiksi Intia, Etelä-Afrikka ja Singapore 0,5 prosentilla. Euroopan maista Sveitsin lisäksi ainoastaan Saksa ja Ruotsi olivat muuttovoittajien listalla.

Euroopalla vähemmän vetovoimaa

Euroopalla ei mene yhtä vahvasti. Saksan nettokasvu oli 0,4 prosenttia koko työvoimasta, ja yli 60 prosenttia tästä maahanmuutosta tuli toisista Euroopan maista.

Irlannista, Italiasta, Ranskasta ja Espanjasta työvoimaa muutti enemmän pois maasta kuin maahan. Espanjan maastamuuttajista 60 prosenttia jäi Eurooppaan, mutta 20 prosenttia muutti espanjankielisiin Latinalaisen Amerikan maihin asti.

Töiden takia muuttavilla keskeisiä taitoja ovat matematiikka, tiede, teknologia ja koneistus. Muuttajat työskentelevät enimmäkseen media- ja viihdealoilla, asiantuntijoina, öljyn ja energian parissa, hallituksissa, koulutuksessa ja tärkeimpänä teknologia- ja ohjelmistoaloilla.

Teknologia-alan osaajia houkuttelevat eniten intialaiset kaupungit, joissa lisäys oli noin 40 prosenttia. Intian kaupunkien vetovoima heijastelee maan teknologia-alan nousua.

Myös yhdysvaltalaiset ja australialaiset kaupungit vetävät teknologia-alan ammattilaisia puoleensa. Euroopan kaupungit sen sijaan laahaavat Bruegelin mukaan selvästi jäljessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?