Oma raha

Kesätyöntekijä – yrityksen menetys vai menestys?

Julkaistu:

Kesällä vakituiset työntekijät pääsevät ansaituille lomilleen, mutta yritykset eivät siitä huolimatta laita lappuja luukulle kesän ajaksi. Kuinka käy firman tuottavuudelle, kun ammattilaisten tuuraajiksi otetaan kesätyöntekijöitä?


Kesätyöntekijöiden perehdyttämisjakso näkyy tuottavuutta alentavasti, koska paikalla on silloin tuplamiehitys.

Näin kertoo elintarvikeyhtiö Atrian teollisten prosessien johtaja Markku Hirvijärvi. Elintarvikealalla tuottavuudessa ei hänen mukaansa näy kuitenkaan suuria eroja.

Hirvijärven mielestä juuri perehdytyksellä on tärkeä osa siinä, etteivät tuottavuus tai laatu kärsi. Samaa mieltä on Fazer Leipomoiden ja Fazer Makeisten henkilöstöjohtaja Maria Aaltonen.

Perehdyttämisestä
lisäkustannuksia


Taloussanomien haastattelemissa yrityksissä ollaan yleisesti sitä mieltä, että vaikka perehdytys vaatii työntekijöiden aikaa, se on kuitenkin kannattavaa. Sen avulla vältytään suurilta sähläyksiltä, mikä taas vaikuttaa tuotannon ylläpitoon positiivisesti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Käytännössä kesätyöntekijöiden palkkaaminen on ylimääräinen kustannus, koska luonnollisestikaan emme kesällä vähennä vakituisia työntekijöitämme, vaan palkkaamme yli tuhat kesätyöntekijää heidän lisäkseen. Henkilöstövaltaisella alalla se on kuitenkin välttämätöntä, sanoo kiinteistö- ja toimitilapalveluyritys ISS Palveluiden henkilöstöjohtaja Sirpa Huuskonen.

Metsäyhtiö Stora Ensolle tulevat kesätyöntekijät ovat usein alan opiskelijoita ja heillä on perustiedot alasta, mutta perehdyttäminen vaatii silti työtä Suomen maajohtajan Lauri Peltolan mukaan. Fazerillakin osa kesätyöntekijöistä opiskelee alaa, mutta töihin tulee myös niitä, joilla ei ole mitään kokemusta. Hyvä rekrytointi ja perehdytys takaavat kuitenkin Aaltosen mukaan työskentelyvalmiudet.

Aaltosen mukaan Fazerin leipomoiden tuottavuudessa ei näy notkahdusta kesätyöntekijöiden tultua. Myöskään metsäteollisuudessa kesätyöntekijät eivät Stora Enson Peltolan mukaan vaikuta tuottavuuteen sinällään nostavasti tai laskevasti.

– Yksinkertaistetusti samat tuotteet tulevat ulos linjoilta kuin ennenkin ja laatu pysyy tasaisena, sanoo Fazerin Aaltonen.

Atrian Hirvijärven mukaan kesätyöntekijöiden tuleminen työpaikalle on iso haaste, sillä kesä on elintarviketeollisuudessa sesonkiaikaa.

– On grillilihat, makkarat ja salaatit, jotka liittyvät grillaussesonkiin. Tuotevariaatioita on kesäaikana paljon, joten työ vaatii tarkkuutta, sanoo Hirvijärvi.

Ammattilaisiakin
tarvitaan kesällä


Vaikka kesätyöntekijät perehdytetään töihinsä hyvin, yritystä ei jätetä täysin heidän harteilleen. Peltolan mukaan esimerkiksi Stora Ensolla suuret koneet edellyttävät koulutetuista kesätyöntekijöistä huolimatta sitä, että paikalla on myös ammattilaisia.

Atrian Hirvijärvi ja Fazerin Aaltonenkin pitävät tärkeänä, että myös kesällä on riittävästi vakituisia työntekijöitä töissä.

– He ovat tehneet työtä pitkään ja osaavat niksit, Hirvijärvi sanoo.

ISS Palveluissa suuri osa kesätyöntekijöistä toimii työkohteissa tukemassa vakituisten työntekijöiden työtä. Atriallakin työtiimeissä on aina kesätyöntekijöiden lisäksi myös kokeneempia työntekijöitä.

ISS Palveluiden Huuskosen mielestä kesätyöntekijät eivät välttämättä tee annettua työtehtävää tehokkaammin tai osaavammin.

– Vakituinen työntekijä on lähtökohtaisesti tuottavampi, sillä hän osaa hommat. Kokemus ja asioiden pitkäaikainen hoitaminen tuo tehokkuutta työhön, sanoo Huuskonen.

Investointi
tulevaisuuteen


ISS Palveluiden Huuskonen pitää kesätyöntekijöiden palkkaamista välttämättömänä, ja toisaalta heistä toivotaan saatavan jatkossakin hyviä työntekijöitä. Esimerkiksi siivouspuolella toivotaan, että kesätyöntekijät haluaisivat mahdollisesti jatkaa työtä vielä kesätyökauden jälkeenkin.

– Vuodesta toiseen tulevat kesätyöntekijät ovat iso apu, eikä heistä todellakaan voi puhua enää sähläreinä, Huuskonen sanoo.

Myös Atrian Hirvijärvi kertoo, että heillä alan opiskelijoita pyritään käyttämään useana vuotena peräkkäin erityisesti ammattitaitoa vaativiin tehtäviin, koska perehdyttämisessä on työnantajalle oma vaivansa.

Kesätyöntekijät tuovat yritykseen uusia ideoita ja tapoja tehdä asioita. Uusien ajatusten vaikutus voikin näkyä yhtiön tuottavuudessa Stora Enson Peltolan mukaan vasta pitkän ajan kuluttua.

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!
    • Juuri nyt
    • Päivä
    • Viikko
    1. 1

      Savolainen kikka selätti sääntö-Suomen: Petteri rakensi maailman kenties pienimmän olutkaupan

    2. 2

      BBC: Autojätti BMW haluaa selvyyttä brexitin ehtoihin ennen kesän loppua

    3. 3

      Neljä kaistaa takseille, kolme eri yhtiötä, digitaaliset ilmoitustaulut – kartta kertoo, miltä taksiliikenteen vapautuminen Helsinki-Vantaalla näyttää

    4. 4

      Perinteinen makkara ei ole enää juhannuksen ykkösgrilliherkku - näitä suomalaiset käristävät mieluiten

    5. 5

      Nämä juomat tekevät kauppansa juhannuksena – asiantuntija ennustaa: alkoholilaki näkyy lonkeroissa ja viineissä

    6. 6

      Vasemmistonuoret kerää ilmiantoja epäreiluista pomoista – Jari Sarasvuo tyrmistyi: ”Mustat listat ovat laittomia”

    7. 7

      Näin paljon kalliimpaa viina on Suomessa kuin muualla Euroopassa

    8. 8

      Kojamo listautui pörssiin – Teollisuusliitto nettosi 57000000 euroa verottomana

    9. 9

      Suomi on Euroopan kahdeksanneksi kallein maa

    10. 10

      Euroministerit vahvistivat: Kreikka pärjää nyt omillaan, Suomelle rahoja takaisin – ”Historian siipien havinaa”

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Savolainen kikka selätti sääntö-Suomen: Petteri rakensi maailman kenties pienimmän olutkaupan

    2. 2

      Vasemmistonuoret kerää ilmiantoja epäreiluista pomoista – Jari Sarasvuo tyrmistyi: ”Mustat listat ovat laittomia”

    3. 3

      Neljä kaistaa takseille, kolme eri yhtiötä, digitaaliset ilmoitustaulut – kartta kertoo, miltä taksiliikenteen vapautuminen Helsinki-Vantaalla näyttää

    4. 4

      Euroministerit vahvistivat: Kreikka pärjää nyt omillaan, Suomelle rahoja takaisin – ”Historian siipien havinaa”

    5. 5

      Perinteinen makkara ei ole enää juhannuksen ykkösgrilliherkku - näitä suomalaiset käristävät mieluiten

    6. 6

      Näin paljon kalliimpaa viina on Suomessa kuin muualla Euroopassa

    7. 7

      Suomi on Euroopan kahdeksanneksi kallein maa

    8. 8

      Kojamo listautui pörssiin – Teollisuusliitto nettosi 57000000 euroa verottomana

    9. 9

      Nyt niitä saa: kotimainen mansikka ja peruna menevät kuin kuumille kiville – katso hintaesimerkit

    10. 10

      BBC: Autojätti BMW haluaa selvyyttä brexitin ehtoihin ennen kesän loppua

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Työtön perheenäiti Tuula laski: töitä ei kannata ottaa vastaan – puolen vuoden jälkeen totuus paljastui

    2. 2

      Talon piti olla perusteellisesti remontoitu – vuoden jälkeen ostajalle paljastui alapohjasta todellinen pommi

    3. 3

      3 karua esimerkkiä tulo­loukuista: Perheenäiti saa töitä – käteen lisää vain 150 e/kk

    4. 4

      Vasemmistonuoret kerää ilmiantoja epäreiluista pomoista – Jari Sarasvuo tyrmistyi: ”Mustat listat ovat laittomia”

    5. 5

      Laaja lakko uhkaa Helsinki-Vantaan lentokenttää – ”Tiistaina Finnairin täytyy alkaa perua lentoja”

    6. 6

      Jyskille 100 000 euron uhkasakko harhaanjohtavasta mainonnasta

    7. 7

      Berner ehdottaa taksilakiin muutosta – matkailuyrittäjät säikähtivät uutta lupavaatimusta

    8. 8

      Audin toimitusjohtaja pidätettiin

    9. 9

      Moni piensijoittaja tuhoaa tuottonsa todella helpolla virheellä

    10. 10

      ”Osa leskeneläkkeistä on hävyttömän suuria”– epäreilua rikkaiden tukemista vai turva kriisitilanteen varalle?

    11. Näytä lisää