Monissa Euroopan maissa vaihtokurssi on halventunut - Oma raha - Ilta-Sanomat

Matkailija, näissä maissa saat eurolle vastinetta

Kuninkaan kruunu ja taustalla kuninkaanlinna Tukholmassa.

Julkaistu: 5.7.2014 5:01, Päivitetty 4.7.2014 15:55

Minne päin lomalaisen kannattaa suunnata, jos haluaa hyötyä edullisesta vaihtokurssista? Katso, paljonko euron ostovoima on muuttunut viimekesäisestä.

Ruotsin-lomailija saa tänä kesänä euroillaan selvästi enemmän kruunuja kuin viime kesänä. Myös muut Pohjoismaat ovat vaihtokursseilla arvioiden aiempaa edullisempia matkakohteita. Lontoo puolestaan on kallistunut entisestään.

Suosituimmista euron ulkopuolella olevista matkailumaista Turkki on halventunut. Liira on heikentynyt 15 prosenttia suhteessa euroon viime vuoden heinäkuun alkuun verrattuna.

Toisessa suosikkimaassa Bulgariassa leva on sidottu euroon kiinteällä kurssilla.

Tukholmassa ostosten teko on tänä kesänä viimevuotista edullisempaa. Kruunussa on vuodentakaiseen verrattuna kurssilaskua 6,7 prosenttia. Torstainen Ruotsin keskuspankin ohjauskoron lasku painoi vahvana pysytellyttä kruunua lisää.

Kööpenhaminan tai dyynirantojen houkuttavuuteen eivät kurssivaihtelut vaikuta, sillä Tanskan kruunu on sidottu euroon. Vaihtosuhteessa voi olla parin prosentin kurssimuutoksia.

Kalliina pidetyssä Oslossa shoppailu on pelkällä vaihtokurssilla mitattuna halventunut vuodessa 6,7 prosenttia.

Paikallinen hintataso ohi kurssimuutosten

Valuutan halpeneminen vaikuttaa paikallisten ostosten tai palveluiden hintoihin, mutta ei esimerkiksi valmismatkojen hintoihin. Niistä matkanjärjestäjillä on pitempiä sopimuksia tuleville kausille.

Yleensä matkailijat miettivät paikallista hintatasoa kurssimuutoksia enemmän.

– Matkan kokonaiskustannuksiin vaikuttavat eniten lentojen ja majoituksen hinta sekä kohteen yleinen hintataso, Suomen-aluejohtaja Elina Viita Forexista huomauttaa.

Turkki esimerkiksi on halpa sekä vaihtokurssiltaan että hintatasolta. EU-maista halvinta on Bulgariassa tilastoviranomaisen Eurostatin mukaan.

Norja on toiseksi kallein (Sveitsin jälkeen), perässään Tanska ja Ruotsi. Tilastossa on muun muassa juomien, ruuan ja vaatteiden hintoja.  

Britannia kaikkiaan on EU:n keskiarvoa kalliimpi, mutta Suomea edullisempi. Lontoo on kallis kaupunki. Punnan vahva kurssi loveaa osaltaan matkailijan kukkaroa, sillä punta on kallistunut vuodentakaisesta 7,3 prosenttia.