Tenniskengän kantamuoto on Plimsoll-tossu - Oma raha - Ilta-Sanomat

Kaikkien tennarien alkumuoto

Hiekkatossu, All-Star, lastiviivakenkä, sneaker, Plimsoll – tällä keskikesän asuihin hyvin sopivalla tennarimallilla on monta lempinimeä.

22.6.2014 7:01 | Päivitetty 19.6.2014 15:10

Plimsoll-kenkä on kevyt vapaa-ajan tennarin kantamuoto, jossa on paksuhko kuminen pohja sekä päällinen purjekankaasta. Tunnetuin Plimsoll-versio on yhdysvaltalaisen Conversen valmistama All Star, joka syntyi vuonna 1917. Vuotta aiemmin oman The Champion -mallinsa esitteli Keds.

Englanninkielisen nimensä kenkämalli on saanut laivojen lastiviivamerkistä. Tätä rahtilaivoille tuikitärkeää turvamerkintää kutsutaan plimsolliksi, asian puolesta kampanjoineen 1800-luvun brittipoliitikon Samuel Plimsollin mukaan.

Tennarin paksu kumipohja liimataan yläosasta kiinni päälliseen, ja tämä liitos muodostaa suoran viivan kengän sivuille, ikään kuin lastiviivan. Liitoskohta on myös merkki siitä, kuinka syvään lammikkoon tennareilla voi astua jalkojen kastumatta.

Joissakin malleissa kuminen kärjys peittää varpaankynnet, jotka muuten voisivat hangata päällisen rikki.

Ensin hiekkarannalle,sitten urheilusaleihin

Ensimmäisen kumipohjaisen Plimsoll-kengän kehitti 1830-luvulla Liverpool Rubber Company, joka loi mallin hiekkarantakäyttöön.

Päällinen oli kestävää, joustavaa, kevyttä ja nopeasti kuivuvaa purjekangasta, pohja kuminen ja näiden vulkanisoidun liitoskohdan peitti erillinen kuminen nauha. Alun perin popon nimenä oli sand shoe, mutta herra Plimsollin menestyksekkäästi puolustamama lastiviiva toi 1800-luvun lopulla mallille suositun lempinimen.

Rantakäytön lisäksi tennari otettiin pakolliseksi liikuntatuntien jalkineeksi Iso-Britannian kouluissa, ja malli on saanut monia muita lempinimiä eri puolella saaristovaltoja sekä Kansainyhteisöä. Näistä esimerkkeinä yleisimmät Keds, tennis shoes, All-Stars, Chucks, sneakers, gutties, sannies, daps, dappers ja pumps.

Ennen nykyaikaisten, paremmin jalkaa tukemaan muotoiltujen juoksukenkien aikakautta Plimsollit olivat jokamiehen, -naisen ja -lapsen perusvalinta kaikkeen urheiluun. Myös lukuisat valtiot ostivat valtaisia määriä Plimsolleja armeijoiden urheilukäyttöön.Kertakäyttöinenkenkä?Plimsoll on säilynyt koko lailla entisellään viimeisen vajaan parinsadan vuoden ajan, joten luen huoletta sen osaksi klassikoiden kaanonia.

Purjekangaspäällinen tuppaa kyllä likaantumaan, mutta tennarit voi pestä pesukoneen herkällä pesuohjelmalla. Plimsollien paksumpi pohja myös kestää kauemmin kuin ohuet, ja valtaosa näistä tennareista on halpoja.

Valitettavasti kenkätyyppi ei ole kovin kestävä, eikä pohjaa voi vaihtaa sen kerran kuluttua loppuun. Päällisen voi toki suojata mokkasuihkeen kaltaisella aineella, joka estää lian tarttumista ja sateen tuhoja.

Kummoista tukea tennari ei vieläkään jaloille suo, mutta päällinen on ilmava ja pohja mukava. Jalkavaivaisille tukevammat kengät ovat silti paikallaan.

Parhaimmillaan mikä tahansa Plimsoll-tennari on kätevänä ja kevyenä vapaa-ajan tossuna huolettomien housukankaiden seurassa. Myös hiekkarannoilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?