Bitcoin-Jeesus tarjoaa rikkaille trooppisen veroparatiisin - Oma raha - Ilta-Sanomat

"Bitcoin-Jeesus" myy passeja ja nollaveroja

Roger Ver tunnetaan Bitcoin-Jeesuksena virtuaalivaluuttojen maailmassa. Vaikka Ver ei voi luvata taivasta, hän tarjoaa Karibialta turvapaikkaa, johon kuuluu uusi passi ja lähes nollaverotus.

16.6.2014 11:31 | Päivitetty 16.6.2014 11:29

Roger Ver on entinen Yhdysvaltain kansalainen, entinen vanki, miljonäärisijoittaja ja omien sanojensa mukaan ajatuksen sekä toiminnanvapauden kannattaja ja Bitcoin.comin passien alkuunpanija, kertoo uutistoimisto Bloomberg

Virtuaalivaluutta Bitcoinilla voi jo esimerkiksi hotelliyöpymisen Roomassa, kimonon Tokiosta ja kaapeli-tv:n Yhdysvalloissa. Bitcoin-start-upien edelläkävijä Ver aikoo lisätä listalle kansalaisuuden. 

Kansalaisuuden hankkiminen bitcoineilla on mahdollista aurinkoisilla St. Kittsin ja Nevisin liittovaltion saarilla kolmen tunnin lentomatkan päässä Miamista. St. Kittsillä on vuodesta 1984 ollut mahdollista saada kansalaisuus sijoittamalla.

Pulittamalla 400 000 dollaria eli vajaat 300 000 euroa saa passin, jolla voi matkustaa 120 maassa ilman viisumia. Henkilökohtaisista tuloista ja pääomavoitoista ei tarvitse maksaa veroja, ja saaren tiukat lait tarjoavat suojan ulkoiselta tarkkailulta.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan Yhdysvaltain valtiovarainministeriö sanoi viime kuussa, että saaren passeja voidaan käyttää talousrikollisuuteen.

– St. Kittsin kaltaisiin paikkoihin paetaan vastuita, sanoo verosatama-asiantuntija John Christensen vero-oikeusverkostosta Bloombergille.

Rikkaaksi bitcoineilla

Ver rikastui bitcoinilla, ja hänestä tuli suosittu puhuja teollisuuskonferensseissa. Hän tarjoaa rahoitusta useille näkyville start-up-yrityksille.

Vaikka Veristä tuli miljonääri 25-vuotiaana tietokoneosien bisneksellä, todelliset rahat tulivat hänen ostettuaan tuhansittain bitcoineja vuonna 2011 dollarin kappalehintaan. CoinDeskin hintaindeksin mukaan bitcoinien kurssi on tällä hetkellä noin 600 dollaria eli noin 450 euroa.

Ver sanoi ansainneensa nimensä Bitcoin-Jeesus kertomalla bitcoinista jokaiselle, joka kuunteli. Tämä tapahtui ennen kuin pääomayritykset kiinnittivät mitään huomiota virtuaalivaluuttaan.

Eräs Verin saarnan kuullut oli agentti Paul Bilzerian, joka kehitti sovelluksen kansalaisuudelle. Verin mukaan hän ja Bilzerian tulivat juttuun, koska molemmat uskoivat Yhdysvaltain viranomaisten ottaneen heidät silmätikuikseen.

Miehet perustivat yhdessä passportsforbitcoin.comin huhtikuussa. Nettisivu kertoo, että toinen passi eristää hallituksilta, jotka sekaantuvat kansalaistensa elämään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?