"Suomalaisten varautuminen talousvaikeuksiin olematonta" - Oma raha - Ilta-Sanomat

"Suomalaisen ainoa merkittävä säästökohde on ylihintainen asunto"

Suomalaisten varautuminen yllättäviin talousvaikeuksiin on käytännössä olematonta, väittävät Henri Heikkinen ja Antti Vesala ajatuspaja Liberan julkaisemassa artikkelissa.

12.6.2014 12:34 | Päivitetty 12.6.2014 12:34

Henri Heikkisen ja Antti Vesalan mukaan suomalaisilla on vain vähän säästöjä.

– Ainoa merkittävä säästökohde on oma ylihintainen asunto, Heikkinen ja Vesala kirjoittavat.

Suomalaisten kotitalouksien nettovarallisuus jää heidän mukaansa selvästi jälkeen euromaiden keskiarvosta.

– Julkisen vallan oletetaan tulevan vaikeuksien sattuessa apuun, vaikkei siihenkään täysin luoteta.

Heikkinen ja Vesala kritisoivat, että omaan varautumisen vaatimaan säästeliäisyyteen ei riitä mielenkiintoa, koska vastuu siitä on ulkoistettu yhteiskunnalle.

Kirjoittajat varoittavat, että yhteiskuntaan turvautuminen voi toimia vain niin kauan, kun äkilliset talousvaikeudet koskevat yksittäisiä henkilöitä ja kotitalouksia tai vähäisiä ihmisjoukkoja kerrallaan.

"Yhteiskuntarauha voi häiriintyä"

Heidän mukaansa todennäköisintä yllättäviin talousvaikeuksiin ajautuminen olisi kuitenkin silloin, kun talous heikkenee samanaikaisesti koko  yhteiskunnassa.

– Silloin myös julkisen vallan kyky asioiden hoitamiseen heikkenee äkillisesti, he arvioivat.

Koska kotitaloudet eivät ole varautuneet riittävästi yllättäviin talousvaikeuksiin, tuloksena voi olla pahimmillaan yhteiskuntarauhan vakava häiriintyminen.

Kirjoittajat esittävätkin kasan ratkaisuehdotuksia suomalaisten huonoon omakohtaiseen varautumiseen.

Näitä ovat esimerkiksi verotuksen keventäminen ja jakopolitiikan vähentäminen, julkisten menojen leikkaaminen ja subjektiivisien oikeuksien rajaaminen, säädösten määrän vähentäminen ja kaavoituksen vapauttaminen.

Lisäksi kirjoittajat ehdottavat, että työttömyysturvan rahoittaminen siirrettäisiin asteittain palkansaajille ja työeläkejärjestelmää pitäisi kehittää rahastoivampaan suuntaan. Lisäksi asuntolainojen korkovähennyksestä tulee kirjoittajien mukaan luopua ja osinkojen verotusta keventää.

Heikkinen ja Vesala saivat viime vuonna huomiota pamfletillaan "Elämää Hyvinvointivaltiossa", jossa he kritisoivat hyvinvointivaltion epäkohtia ja vaativat yksilön vapautta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?