Verottaja ja Teosto eivät erityisesti kyttää katusoittajia - Oma raha - Ilta-Sanomat

"Teosto ei ratsaa kovin aktiivisesti katusoittajia"

Kun julkisesti soitetaan musiikkia, siihen tarvitaan lupa. Sillä ei ole merkitystä, onko musiikki elävää vai nauhoitettua.

4.6.2014 15:32 | Päivitetty 4.6.2014 15:32

– Katusoittoonkin tarvitaan lupa, mutta Teosto ei ratsaa kovin aktiivisesti katusoittajia. Se ei ole ykkösprioriteettimme.

Näin sanoo tekijänoikeusjärjestö Teoston asiakaspalvelupäällikkö Antti Rask.

Katusoittajan lupa riippuu esitysten määrästä. Esimerkiksi elävän musiikin pienlupa sisältää yhdestä kymmeneen keikkaa. Kyseinen lupa ei rajoitu katusoittoon, vaan sama lupa käy alle 200 hengen yleisötapahtumiin, joissa soi elävä musiikki. Elävän musiikin pienlupa maksaa vajaat 100 euroa, ja lisäksi siihen tulee arvonlisävero. Yksittäisen keikan lupa maksaa vajaat 40 euroa.

Kun esitetään musiikkia julkisesti, tapahtuman järjestäjän rahallisen hyödyn tavoitteleminen ei ole ratkaiseva kysymys, Rask kertoo. Myös pääsymaksuttomiin tapahtumiin tarvitaan lupa. Vain perhejuhlat ovat poikkeus.

Rask sanoo, että on vaikea arvioida katusoittoon luvan hakeneiden määrää, koska katusoittajien määrästä ei ylipäätään ole olemassa tarkkaa tietoa. Luvanhakijoiltakaan ei erikseen kysytä, mihin tarkoitukseen lupa tulee.

– Osa hakee luvan ja osa ei.

Omakaan ei ole ilmaista

Ilta-Sanomat kertoi viikonloppuna, että laulaja Steven Tyler soitti Helsingissä kadulla yhtyeensä Aerosmithin kappaletta. Olisiko hänen pitänyt hankkia Teostolta lupa kappaleensa soittamiseen?

– Steven Tyler ei kuulu Teoston asiakkaisiin, mutta todennäköisesti johonkin Teoston ulkomaiseen yhteistyöjärjestöön, sanoo Rask.

Jos katusoittaja soittaa omaa musiikkiaan ja hän kuuluu Teostoon tai johonkin ulkomaiseen tekijänoikeusjärjestöön, hän tarvitsee Teostolta luvan. Liittyessään tekijänoikeusjärjestöön musiikintekijä antaa mandaatin valvoa teostensa tekijänoikeuksia.

Jos järjestää keikan, jossa esittää omaa musiikkiaan, on itse useammassa roolissa. Rask selventää, että tällaisessa tapauksessa keikan järjestäjä on samalla myös musiikin tekijä ja esiintyjä.

– Niin nurinkuriselta kuin se kuulostaakin, korvaus pitää maksaa Teostolle. Toisaalta tilityksen yhteydessä Teosto maksaa tekijälle korvauksen oman musiikkinsa esittämisestä.

Katusoittamisesta pitää maksaa myös veroa

Katusoittaminen on veronalaista ansiotuloa. Verotuksessa ei näy erikseen, mitkä tulot ovat katusoittamisesta, koska ne ilmoitetaan veroilmoituksessa muuna ansiotulona. Katusoittajien maksamista veroista ei siis ole lukuja.

Verohallinnosta kuitenkin kerrotaan, että tällä hetkellä ei ole käynnissä erityistä katusoittamiseen liittyvää verotusprojektia, eikä sellaista ole tulossakaan.

Katusoittamiseen liittyviä kuluja voi vähentää verotuksessa. Esimerkiksi soittopaikalle kulkemisesta aiheutuvat matkakulut ja soittimien ostaminen ovat tällaisia tuloja. Myös soittamiseen vaadittavan luvan voi vähentää verotuksessa, kerrotaan Verohallinnosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?