KSML: Ruoka kallistui Suomessa hurjaa vauhtia neljässä vuodessa - Oma raha - Ilta-Sanomat

KSML: Suomen ruoka kallistui nopeimmin EU:ssa

Erityisesti ovat kallistuneet makeiset, hillot, hunajat, suklaa ja sokerit, Keskisuomalainen kertoo.

2.6.2014 7:55 | Päivitetty 2.6.2014 7:59

Ruuan hinta on Suomessa noussut 18,7 prosenttia vuoden 2010 maaliskuusta tämän vuoden maaliskuuhun. Samaan aikaan EU-maiden keskiarvo on 9,7 prosenttia.

Hinnannousu on nopeinta Euroopassa, Keskisuomalainen kertoo.

Lehti on haastatellut Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen (MTT) professori Jyrki Niemeä hintakehityksestä.

– Tutkimukset osoittavat yksiselitteisesti, että kaupan osuus kuluttajan maksamasta ruokalaskusta on kasvanut. Nykyisin kaupan siivu elintarvikeketjusta on noin kolmenkymmenen prosentin luokkaa. 

Niemen mukaan tätä selittää kaupan kustannusten kohoaminen. Tuottavuus ei ole kasvanut kaupassa yhtä nopeasti kuin muualla elintarvikeketjussa. Myös kaupan neuvotteluvoima on lisääntynyt.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?