Puolustusvoimat sulki vaatevalmistajan pois tarjouskilpailuistaan - Oma raha - Ilta-Sanomat

Armeija suuttui valmistajalle merkkivaatemyynnistä

Puolustusvoimat syyttää vaatetusyritys Dewelltonia tuotesuojattujen armeijavaatteidensa myynnistä ulkopuolisille. Sopimusrikkomuksen vuoksi puolustusvoimat sulki yrityksen tarjouskilpailuistaan.

30.5.2014 11:39 | Päivitetty 30.5.2014 11:39

Dewellton oli puolustusvoimien mukaan pannut myyntiin armeijalle valmistamiaan talvisaappaiden huopavuoria sekä M91-poolopaitoja. Kaupallinen johtaja Lars-Christian Schauman maavoimien materiaalilaitoksesta kertoo, että asusteita on ollut tarjolla muutamassa myymälässä, joista kuka tahansa on voinut ostaa niitä.

Dewellton pitää puolustusvoimien väitteitä perättöminä ja arvelee niiden johtuvan siitä, että yritys on aiemmin valittanut markkinaoikeuteen Länsi-Suomen huoltorykmentin hankintapäätöksistä.

Varusteita ollut myynissä jo pitkään

Lars-Christian Schaumanin mukaan on vaikea sanoa, onko asiasta koitunut taloudellista haittaa puolustusvoimille.

– Kysymys on siitä, että sopimus kieltää näiden tuotteiden tekemisen taikka myyntiin saattamisen muille tahoille, Schauman kertoo.

Erikoiseksi tapauksen tekee, että kaikkia M91-mallistoon kuuluvia asuja on ollut jo vuosikausia vapaasti myynnissä tavallisissa erävarusteliikkeissä eri puolilla maata. Armeija ei ole aiemmin niiden kaupusteluun puuttunut. Puolustusvoimien nykyinen maastoasukokonaisuus M05 on tuotesuojattu tiukemmin, eikä niitä saa myydä siviileille Suomessa lainkaan.

Sopimusrikkeestä voi Schaumanin mielestä seurata pulmia myös armeijan varushuollossa.

– Jos puolustusvoimien tarvikkeita on yleisesti myynnissä, siinä on riski, että henkilökunta hankkii niitä ja ne joutuvat meillä varuskiertoon. Tämä voi olla ongelmallista, jos syystä tai toisesta niiden laatu ei ole sama kuin puolustusvoimat edellyttää, Schauman sanoo.

Ei saa näyttää sotilaalta

Laki puolustusvoimista kieltää pukeutumisen asusteisiin, jotka erehdyttävästi muistuttavat armeijan asua.

– Normaalioloissa joku voisi puolustusvoimien asuun pukeuduttuaan päästä sen alueelle. Poikkeusoloissa taas ei erotettaisi, kuka on siviili ja kuka sotilas, Schauman selittää.

Puolustusvoimat on nyt sulkenut sopimusrikkomukseen vedoten Dewelltonin ulos tarjouskilpailuistaan. Yritys on kertonut valittavansa asiasta markkinaoikeuteen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?