Palkkaerot ovat kasvaneet Suomessa - Oma raha - Ilta-Sanomat

Palkkakuilu repesi Suomessa: Muutamasta eurosta 170 euroon tunnissa

Kuvituskuva
Julkaistu: 27.5.2014 9:58, Päivitetty 27.5.2014 10:00

Palkkavaihtelu on kasvanut parissakymmenessä vuodessa. Hyväpalkkaisten määrä on kasvanut ja keskipalkkaisten vähentynyt. Pääosa palkansaajista ansaitsee näin ollen keskiarvoa vähemmän.

Vuonna 1995 suurin osa palkansaajista ansaitsi suunnilleen saman verran, mutta vuonna 2012 palkkahaarukka oli levinnyt selvästi. Keskiarvoa selvästi suurempaa palkkaa ei enää ansaitse pieni vähemmistö, vaan parempaa palkkaa ansaitsevien määrä on lisääntynyt.

– Suurimman osan tuntipalkka on pienempi kuin keskiarvoansio, kirjoittaa kehittämispäällikkö Mika Idman Tilastokeskuksen Hyvinvointikatsauksessa.

Pari vuotta sitten palkansaajien tuntiansioiden mediaani eli keskimmäinen luku oli 16,90 euroa. Sen sijaan keskiarvo oli 18,90 euroa tunnissa. Pienimmillään tuntipalkka oli vain muutama euro ja suurimmillaan jopa 170 euroa tunnissa.

Idmanin mukaan etenkin yksityisellä sektorilla työt ovat keskittyneet entistä enemmän palkkajakauman ääripäihin. Yhä useampi työskentelee asiantuntija- ja varsinkin erityisasiantuntija-ammateissa, joissa ansaitaan keskimääräistä enemmän.

Samaan aikaan palkansaajien määrä keskipalkkaisissa teollisuuden ja rakentamisen työntekijäammateissa on vähentynyt, mutta toisaalta lisääntynyt huomattavasti palvelualan ammateissa. Palvelualalla ansiot jäävät usein palkkajakauman alapäähän.

Muutoksesta huolimatta palkkaerot ovat Suomessa yhä alhaisimpia Euroopassa. EU:n tilastovirasto Eurostat tutkii palkkarakennetta neljän vuoden välein ja tuoreimman, vuodelta 2010 olevan vertailun mukaan vain Ruotsissa palkkaerot olivat pienemmät kuin Suomessa. Suurin palkkahaitari oli Romaniassa ja Portugalissa.