Hyvästi! Kolme vinkkiä tyylikkääseen lähtöön - Oma raha - Ilta-Sanomat

Hyvästi! Kolme vinkkiä tyylikkääseen lähtöön

Hei hei. Hyvästien sanominen on yksi niistä toiminnoista, joka vaikuttaa hyvin yksinkertaiselta. Väärin, älä mene tähän lankaan. Kyseessä on taitolaji, jota kannattaa opetella.

16.5.2014 22:34 | Päivitetty 16.5.2014 22:34

Meillä on harvoin aikaa nauttia kunnolla hyvästeistä. Toisaalta meillä on harvoin siihen erityistä haluakaan. Jäähyväiset ovat usein kiireiset ja huonosti suunnitellut –  jos niitä on suunniteltu nyt lainkaan. Joskus ne jäävät väliin ja ne ohitetaan kokonaan, ikään kuin meillä on kiire päästä vanhasta eroon ja rynniä äkkiä kohtia uutta.

Hyvästien jättäminen on nyt ajankohtaisempaa kuin muina vuodenaikoina. Näin keväällä moni asia saa päätökseen, niin työelämässä kuin opiskelumaailmassa. Projektit loppuvat, opiskelijat jättävät opinahjonsa, kollegat lähtevät lomille. Joillekin on toisia luonnollisempaa sanoa heipat. Toiset jähmettyvät kauhusta, kun pitää jättää joku läheinen tai merkittävä henkilö esimerkiksi yhteistyön jälkeen.

Stanfordin yliopiston bisneskoulun valmentaja Ed Batista kertoo periaatteistaan, jotka hän on kokenut toimiviksi jäähyväisten aikaan, varsinkin työelämässä. Harvard Business Rewiev'n blogissa jäähyväisten ammattilainen vinkkaa, että tätä taitolajia on hyvä opetella jonkun verran etukäteen. Ehkä koet jatkossa hyvästit uudella tavalla näiden kolmen niksin jälkeen.

1. Tiedä tarpeet

Meillä kaikilla on erilaiset tarpeet liittyen ihmissuhteisiin ja niiden päättymisiin. Meidän täytyy ymmärtää aiempia kokemuksiamme sekä kulttuuri- ja koulutustaustaamme, niin omiamme kuin toisten ihmisten. Tämä ymmärrys on tärkeää, että saadaan aikaan hyvästit, jotka miellyttävät molempia osapuolia.  Joskus on hyväksyttävää käydä vain sanomassa hei hei, kun taas toisinaan tarvitaan enemmän panostusta, olipa se sitten puhe tai juhlavammat läksiäiset.

2. Valmistaudu ja juhli

Kaikissa hyvästeissä on olennaista lausua edes muutama sana, niin lähtijän kuin lähtevän. Vaikka se kuuluisi yksinkertaisesti ”No, tässä se sitten on”.

Jos tilanteessa ei sanota mitään, se jättää ilmaan epävarmuutta. Sanommeko todella hyvästit? Mitä nyt tapahtuu?

Osalle jäähyväiset merkitsevät suurta tunnekuohua ja siksi he eivät halua tehdä lähdöstä suurta numeroa, mutta juuri tämän vuoksi näitäkin juhlia pitäisikin viettää: rituaalit auttavat ymmärtämään ja käsittelemään tunteita sekä siirtymään eteenpäin kuohuttavassa tilanteessa. Isoja seremonioita ja juhlia ei tarvita jokaisessa lähdössä. Pienikin ele ja sana auttaa lähtötilanteessa ymmärtämään, että uusi aika koittaa – molemmille osapuolille. 

3. Hyväksy pettymys

Vaikka kaikki asiat sujuvat hyvin läksiäisten aikaan, kannattaa silti varautua pettymykseen.

Olipa kyseessä oma lähtö tai toisen lähtö, tyhjä tunne iskee ennen pitkään. Se on luonnollinen reaktio ja tarjoaa jopa uuden näkökulman, mahdollisuuden katsoa asioita viisaampana ja kokemusta rikkaampana.

Usein siirrymme seuraavaan tilanteeseen nopeasti ja ilman, että mietimme tätä uniikkia kokemusta sen kummemmin. Tällä tavoin huijaamme itseämme ja vältämme pettymyksen. Mutta se ei ole järkevää: voimme valmistautua lähdön jälkeiseen tunnelmaan ja niin ymmärtää tarpeemme myöhemmin. Joku haluaa viettää lähdön jälkeisen ajan yksin, toinen muiden ihmisten kanssa. 

Joillekin on tärkeää pitää itsensä kiireisenä ja aktiivisena, kun taas toinen haluaa katsella kalenteriin ja muistella menneitä. Ei ole ennalta keksittyä reseptiä onnistuneisiin hyvästeihin, mutta niihin voi aina valmistautua. Lopun jokainen hoitaa itse ja siirtyy elämässä eteenpäin omalla tavallaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?