Stressi voi levitä kuin flunssa – ”valtavat mahdollisuudet tarttua” - Oma raha - Ilta-Sanomat

Stressi voi levitä kuin flunssa – ”valtavat mahdollisuudet tarttua”

Pukkaako stressiä? Puolison paineet tarttuvat toiseen helpommin, mutta myös tuntemattomat ihmiset voivat kuormittaa stressillään – jopa digimaailmassa.

9.5.2014 20:03 | Päivitetty 9.5.2014 20:12

Max Planck -instituutin ja Dresdenin yliopiston tutkijoiden mukaan stressi on vähintään kuin ärhäkkä flunssavirus – supertarttuva siis.

Jos näet jonkun haukottelevan neuvottelupöydän ääressä, melko pian haukottelet itsekin. Uuden tutkimuksen mukaan sama kuvio toistuu, jos joku kokee stressiä: tajuat toisen stressaavan ja pian sinullakin on tuo katala tunne. Kohta jopa levität sitä itsekin.

Olipa kyseessä tuttu tai tuntematon ihminen, stressin tarttumiseen riittää pelkästään sen huomaaminen.

Tutkimukseen osallistui koepareja, joista puolet olivat rakastavaisia ja puolet toisilleen tuntemattomia.

Yksi ryhmä sai haastavia kysymyksiä ja heitä myös haastateltiin stressin kasvattamiseksi. 211 koehenkilön ryhmä vain katseli tätä tilannetta peilien ja videoiden kautta.

– Hämmentävä fakta on se, että pystyimme mittamaan stressihormonin tasoa, kertoo yksi tutkimuksen tekijöistä Veronika Engert.

Neljännes (26 %) tilannetta seuranneista henkilöistä koki myötätuntostressiä ja heidän stressihormoninsa, kortisolin, eritys kasvoi. Stressi tarttui erityisesti heihin, jotka havainnoivat kumppaninsa suoritusta (40 %), mutta myös vieraat ihmiset kokivat stressiä.

Tutkimuksen johtajana toiminut Engert toteaa, että tuloksia voi hyödyntää jopa televisionkatselijoiden kokemuksiin. Stressin kokeminen ei ole henkilökohtaista eikä yhteisöllistä, vaan se saattaa tarttua jopa digimaailmasta, kuten suosikkisarjasta. Tämä tekee stressitartunnasta pahemman kuin flunssasta.

– Jopa televisio-ohjelmat, jotka kuvaavat toisten kärsimystä, voivat siirtää stressiä katsojille, Engert mainitsee.

– Stressillä on valtavat mahdollisuudet tarttua, Engert kiteyttää Time-lehdessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?