Tällainen on Suomen suurituloisin prosentti

Lue minkälaisilla nettotuloilla pääsee Suomen suurituloisimpaan prosenttiin. Kerhon jäsenyyteen ei vaadita elopmaisia miljoonatuloja, jopa oma pomosi voi kuulua heihin.

8.5.2014 6:01 | Päivitetty 7.5.2014 15:50

Heitä on Suomessa 53 084, ja joka kymmenes Kauniaisen asukas kuuluu heihin. Ryhmään kuuluvalle yhden hengen kotitaloudelle jää käytettäväksi keskimäärin yli 11 000 euroa kuukaudessa verojen jälkeen, mutta pienimmillään sinkkutalous pääsee joukkoon mukaan noin 6 500 euron nettokuukausituloilla.

Kyseinen ryhmä on Suomen suurituloisin prosentti.

Tilastokeskuksen mukaan Suomen suurituloisimman prosentin kerhon jäsenyyden ehtona oli vuonna 2012 yhden hengen taloudelle 78 162 euron vuositulot. Ylimmän prosentin sinkkutalouksien nettovuositulojen keskiarvo oli toissa vuonna 134 724 euroa, kun koko kansalla yhden hengen talouksien nettovuositulojen keskiarvo oli 26 227 euroa.

Luvut ovat verojen jälkeisiä tuloja eli käytettävistä olevia tuloja. Tilastokeskus ottaa luvuissaan huomioon myös kotitalouksien kokoerot ja yhteiskulutuksesta koituvat hyödyt. Muille kuin yhden hengen kotitalouksille tuloraja on kerrottava talouden kulutusyksiköiden määrällä. Suurituloisimpaan prosenttiin kuuluvat kaikki rajan ylittäviin kotitalouksiin kuuluvat henkilöt riippumatta heidän henkilökohtaisista tuloista.

Siten kahden aikuisen kotitalous ylsi toissa vuonna suurituloisempaan sadasosaan 117 243 euron tuloilla eli kodille piti jäädä käytettäväksi yhteensä noin 9 800 euroa kuukaudessa. Kahden aikuisen ja kahden lapsen kotitaloudessa raja oli 164 140 euroa, jolloin vanhemmille täytyi yhteensä jäädä verojen jälkeen noin 14 000 euroa kuukaudessa.

Suomi yhä tasaisen tulonjaon maa

Keskustelu tulojen kasautumisesta suurituloisimmalle sadasosalle on käynnistynyt ekonomistipiireissä uudelleen parin vuoden takaisten Wall Street -mielenosoitusten jälkeen, kun ranskalaisen, Suomessa palkitun taloustieteilijä Thomas Pikettyn pääteos julkaistiin hiljattain englanniksi nimellä Capital in the 21st Century.

Suomessa suurituloisimman prosentin kerhon jäsenyyteen ei tarvita miljoonatuloja. Erikoistutkija Veli-Matti Törmälehto Tilastokeskuksesta toteaa, että Suomi on edelleen tasaisen tulonjaon maa.

– Tuloerot ovat kasvaneet Suomessa pitkällä aikavälillä, mutta tuloerot ovat Suomessa edelleen EU:n ja OECD:n keskitasoa alhaisemmat, Törmälehto sanoo.

Hän huomauttaa, että varallisuuserot ovat kuitenkin Suomessa suuremmat kun tuloerot.

Suurituloisimman prosentin osuus yhteenlasketuista vertailukelpoisista tuloista on pysynyt 2000-luvulla suunnilleen ennallaan. Vuonna 2012 huipputuloisten tulo-osuus oli 5,1 prosenttia. Sitä edellisenä vuonna ylin tulosadasosa sai 6,2 prosenttia kaikista tuloista.

Mistä suurituloisin prosentti saa tulonsa?

Suurituloisin prosentti suomalaisista sai toissa vuoden tuloistaan lähes puolet omaisuustuloina. Ryhmän bruttotuloista keskimäärin 46 prosenttia tuli omaisuustuloista, joista yli neljännes tuli osingoista ja joka kymmenes euro arvopapereiden myyntivoitoista.

Myös palkkatulot olivat tärkeä tulonlähde huipputuloisille. Joukko sai kaksi vuotta sitten lähes 40 prosenttia rahoistaan palkasta. Työsuhdeoptioiden merkitys on nykyisin vähäinen: vain alle prosentti suurituloisen prosentin bruttotuloista kerääntyi optioista.

Suurituloisimman sadasosan bruttotuloista keskimäärin yli kahdeksan prosenttia syntyi yrittäjätuloista ja 6,5 prosenttia saaduista tulonsiirroista eli lähinnä eläkkeistä.

Kauniaisessa joka kymmenes huipputuloinen

Suurituloisimman prosentin jäsenistä asui kaksi vuotta sitten Helsingissä liki 13 000 eli lähes joka neljäs koko maan tuloeliitistä. Suhteellisesti eniten huipputuloisia oli Kauniaisissa, jonka asukkaista lähes 13 prosenttia kuului suurituloisimpaan prosenttiin.

Espoossa huipputuloisia oli noin 7 500 eli kolme prosenttia kaupungin asukkaista.

Pääkaupunkiseudun ulkopuolella Maarianhaminan asukkaista 2,1 prosenttia kuului suurituloisten sadasosaan. Muuten eliittituloiset olivat jakaantuvat melko tasaisesti koko maan kesken.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?