Uuden tutkimuksen mukaan isosiskot ovat kunnianhimoisempia ja saavuttavat enemmän - Oma raha - Ilta-Sanomat

Kovempi kunnianhimo kirittää isosiskoja menestykseen

Uuden tutkimuksen mukaan esikoisten, erityisesti isosiskojen parempi koulutuksellinen suoriutuminen on seurausta suuremmasta kunnianhimosta.

6.5.2014 16:51 | Päivitetty 6.5.2014 16:59

Isosiskojen ja -veljien tilastollisesti parempi koulutuksellinen menestys johtuu eroavaisuudesta kunnianhimossa, Essexin yliopiston tutkija Feifei Bu arvioi. Useat tutkimukset, erityisesti Norjasta, Tanskasta ja Hollannista, ovat osoittaneet esikoisten pääsevän koulutuksellisesti pidemmälle.

Bun tutkimus selittää ilmiötä uudella tavalla: ottaen huomioon vanhempien koulutustason ja ammatin, esikoiset ovat uuden tutkimuksen mukaan nuorempiin sisaruksiinsa verrattuna seitsemän prosenttia todennäköisemmin halukkaita hankkimaan korkean koulutuksen. Tytöt olivat peräti kolmetoista prosenttia poikia kunnianhimoisempia. 

Tutkimuksessa huomattiin myös, että mitä enemmän vuosia siskojen ja veljien välillä on, sitä todennäköisemmin lapset saavuttavat koulutuksellisesti enemmän.

– Koulutuksellisia eroja ilmenee sekä perheiden välillä että niiden sisällä. On mielenkiintoista huomata, että esikoisilla on selvä etu koulutuksessa, vaikka nykypäivän vanhemmat kohtelevat lapsiaan todennäköisesti tasa-arvoisemmin.

Bun tutkimus Sibling Configurations, Educational Aspiration and Attainment seurasi 1503:a sisarusta ja 3532:ta yksilöä. Tutkimus julkaistiin Essexin yliopiston Social and Economic Research -julkaisussa, ja siitä kirjoitti ScienceDaily.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?