"Älä kuuntele ketään" ja muita vanhan sijoittajan vinkkejä

Yhdysvaltalainen pitkän linjan sijoittaja, yrittäjä ja kirjailija James Altucher antaa blogissaan vinkkinsä siitä, mitä rahoillaan ei ainakaan pidä tehdä. Altucher on luonut ja menettänyt omaisuuksia, joten tietänee aiheesta jotakin – vaikka muuta väittääkin.

Kultaharkkoja – tosin osta mieluummin hopeaa, sanoo James Altucher.

24.4.2014 18:36 | Päivitetty 24.4.2014 18:44

Nyt on vaikea aika sijoittaa. Ihmiset ovat peloissaan ja heille valehdellaan sijoitustuotteista. Siksi alan konkari James Altucher halusi antaa joitakin neuvoja. Mutta miksi hänen vinkkejään pitäisi kuunnella?

– Ei pitäisikään, Altucher painottaa aluksi.

Koskaan ei pitäisi kuunnella kenenkään vinkkejä sijoittamisesta, koska niin kutsutut asiantuntijatkaan eivät lopulta pärjää siinä erityisen hyvin, Altucher huomauttaa. Kuitenkin hän vastaa pitkässä kirjoituksessaan joihinkin kysymyksiin sijoittamisesta.

1. Pitäisikö harjoittaa päiväkauppaa?

– Vain jos olet valmis repimään setelisi kappaleiksi, leipomaan ne leivoksiin ja syömään leivokset. Rahasi ovat mennyttä ja sairastut, mutta ainakin se tuntuu jännittävältä. Juuri sitä päiväkauppa on, Altucher kirjoittaa.

Päiväkauppa ei nimittäin ole kuin työ. Työstä saa palkkaa vaikka tekisi sen huonosti, sijoittaminen vie sitä. Ainakin päiväkaupan oppiminen vie vuosia ja suuria summia.

2. Kuka sijoittamisella sitten rikastuu?

Ihmiset kuten Warren Buffett, joka ei myy osakkeitaan vuosikymmeniin. Tai ihmiset jotka myyvät ne sekunnin murto-osasissa. Tai huijarit.

3. Panisinko kaiken osakkeisiin?

Älä koskaan laita yli 3 prosenttia rahoistasi yhteen osakkeeseen, äläkä yli 30 prosenttia osakkeisiin yleensä. Paitsi jos sijoitusten arvot kasvavat, voit pitää ne.

4. Mitä osakkeita ostaisin?

Altucher lainaa Buffettin neuvoa. Osaketta voi ostaa, jos uskoo yhtiön olevan olemassa vielä 20 vuoden päästäkin.

Lisäksi on hyvä merkki, jos yhtiön johto on joskus osoittanut olevansa rehellistä kunnon väkeä. Yhtiön pitäisi myös olla vahva brändi. Sekin on lupaavaa, jos yhtiöllä on joskus mennyt huonosti, niin kuin American Expressillä 1960-luvulla Coca-Colalla 1980-luvulla.

5. Eivätkö kulta ja muut metallit säilytä aina arvonsa?

Kaikissa valuutoissa on kyse uskosta ja luottamuksesta. Osta mieluummin hopeaa (oikeaan aikaan), koska hopealla on sentään käyttöä myös teollisuudessa ja se on paljon halvempaa kuin kulta.

6. Mitä vinkkejä väestökehityksen tunteminen antaa sijoittamiseen?

Suurilla ikäluokilla on ikääntyessään erilaisia tarpeita esimerkiksi asumisen ja terveyspalvelujen suhteen. Väestönkasvu yleensä lisää energiantarvetta, joten perehdy tuottoisiin energiamuotoihin. Ja koska yhtiöt vaihtavat omaa väkeään vuokratyöhön, vuokratyöfirmoilla on tulevaisuutta.

7. Miten panisin loput tilillä olevat rahat poikimaan?

Älä edes yritä. Kun tilillä on rahaa, sillä voi helposti ostaa mitä tarvitsee, eikä tarvitse stressata. Silloin voi sijoittaa itseensä.

8. Mitä ”itseensä sijoittaminen” sitten tarkoittaa?

Sijoita kokemuksiin mieluummin kuin tavaraan. Lue, sillä siten voit päästä osalliseksi muiden kokemuksista.

Sillä itseensä sijoittaminen on lopulta tärkeintä. Menetetyt rahat voi aina saada takaisin, mutta aikaa ei.

Äläkä koskaan lue uutisia, koska uutiset eivät ymmärrä osakkeita. Se on kuin antaisi sokean ajaa itsensä töihin, Altucher painottaa.

Ja kertoo polveilevassa kirjoituksessaan ajatuksiaan myös säästämisestä sekä asuntoihin ja ystävien firmoihin sijoittamisesta, näin esimerkiksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?