Oletko menossa uuteen työpaikkaan? Ota mukaasi nämä 4 asiaa - Oma raha - Ilta-Sanomat

Oletko menossa työhaastatteluun? Ota mukaasi nämä 4 asiaa

Työhaastatteluun valmistautuminen voi olla pahimmillaan yhtä stressaavaa kuin itse tilanne. Muista, että viet mukanasi tarpeelliset tavarat jo ensimmäiselle käynnille uuteen työpaikkaan.

17.4.2014 10:21 | Päivitetty 17.4.2014 10:18

Työmarkkinoilla on kova kilpailutilanne, ja haastatteluun pääsee vain harva. Hyvällä etukäteisvalmistautumisella voi pelastaa jo paljon: moni työnhakija tutkiikin haastattelijan taustat ja yhtiön tiedot tarkasti.

Mutta ennen kuin lähdet kotoasi, kannattaa tarkistaa myös nämä neljä pientä asiaa. Työhaastatteluun lähtijän "viimeistelevistä yksityiskohdista" kertoo talousblogi Savvy Sugar.

1. PuhelinnumeroTyöhaastatteluun mennessä kannattaa aina varmistaa, että mukana on haastattelijan puhelinnumero. Matkalla voi sattua aina jotain odottamatonta. Puhelinnumero pelastaa uudelta aikataulutukselta – ennen kuin se voi olla liian myöhäistä. Työelämässä täsmällisyys on valttia; viiden minuutin myöhästymisestäkin on syytä ilmoittaa, kun kyseessä on työhaastattelu.

2. AnsioluetteloVaikka olisit lähettänyt jo hakemuksesi yhteydessä kaikki tietosi cv:n kanssa, kannattaa tärkeät paperit ottaa mukaan työhaastatteluun. Työnantajilla voi olla oma versionsa niistä jo käsissään, mutta sinullakin on syytä olla omasi. Voit tarvittaessa tarkistaa haastattelun kuluessa tietojasi tai tarjota niitä haastattelijalle kauniille paperille printattuna, jos häneltä puuttuu oma versio. Muista myös kirjoittaa ansioluetteloosi mahdollisten suosittelijoidesi nimet ja yhteystiedot. Se osoittaa, että olet ammattilainen ja sinun työtäsi arvostetaan eri yhteisöissä.

3. KynäJa tarkista ennen haastattelua, että se toimii. Työhaastattelussa kannattaa tehdä muistiinpanoja, mikäli se on sallittua. Kynä auttaa myös täyttämään nopeasti kaavakkeita, mikäli haastateltava sellaisia eteesi kantaa.

4. MuistivihkoTyhjä vihko auttaa muistiinpanojen tekemisessä; paperin pyytäminen voi tuntua monesta nololta. Mutta mieluummin kannattaa täyttää vihkosen sivuja etukäteen kysymyksillä.  Mieti valmiiksi kysymyksiä, joita haluat kysyä tulevalta työnantajaltasi. Voit saada irti työpaikasta jotain uutta. Samalla näytät, että olet valmistautunut haastatteluun ja kiinnostunut työnantajan toiminnasta muutakin kuin pelkän pestin vuoksi. Älä kuitenkaan räplää muistivihkoasi kuin kännykkää – se antaa hermostuneen kuvan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?