Neljä vinkkiä: Nämä keskustelut rahasta pitäisi jokaisen käydä

Rahasta puhuminen ei ole helppoa – ei edes lähimpien perheenjäsenten kanssa, saatikka työnantajan. Toisaalta, palkkaneuvottelut voivat olla helpompia kuin esimerkiksi rahaväännöt angtisten teinien kanssa.

15.4.2014 14:10 | Päivitetty 15.4.2014 14:10

Perheenjäsenten kanssa käydyt keskustelut rahasta eivät yleensä suju ilman tunnemyrskyjä. Silti niitä ei voi välttää – eikä kannatakaan, jos haluaa olla jatkossakin väleissä rakkaidensa kanssa.

Talouslehti Forbes listasi rahakeskustelut, joiden pitäisi olla pakollisia kaikille. Ihmiset oppivat kotona enemmän talousasioita kuin missään muualla; se osoittaa perheen tärkeyden, mutta myös vastuun, lehti kirjoittaa.

1. Puhu puolisosi kanssa tavoitteista ja periaatteista.Varsinkin ennen naimisiinmenoa kannattaa kumppanin kanssa käydä tiettyjä rahakeskusteluja. Kerro säästämistavoitteistasi, elämäntyylisi rahoittamisesta ja urasuunnitelmistasi. Nämä eivät ole järin romanttisia juttuja, mutta tiettyjen asioiden etukäteen selvittäminen ennen hääpäivää ja riittävän usein puhuminen takaa paremman avioliiton.

2. Juttele lapsillesi säästämisestä ja ansaitsemisesta.Kun lapset ovat tarpeeksi vanhoja, heille on syytä opettaa, että raha ei ilmesty lompakkoon automaattisesti. Rahalla voi ostaa asioita, mutta sitä ennen on säästettävä ja tehtävä paljon töitä.

3. Neuvo teinejä vastuullisuuteen.Pikavippejä. Kaverilainoja. Luottokortteja.  Viimeistään ennen opintolainan ottamista nuoren pitäisi ymmärtää velan tuomat riskit ja vastuu sekä laskujen ja lyhennysten ajallaan maksamisen tärkeys. Tulevaisuutta ei voi rakentaa pikalainojen tai muidenkaan lainojen varaan.

4. Keskustele pomosi kanssa mahdollisuuksistasi.Rahasta puhuminen töissä on myös vaikeaa – sekä työntekijälle että johtajalle. Jos menet pyytämään palkankorotusta, älä puhu vain rahasta. Mieti etukäteen mahdollisuuksiasi ja arvoasi työntekijänä. Ehkä voit suunnitella myös uusia kehittymisalueita, joilla voisit menestyä. Hyvä pomo arvostaa tällaista käytöstä - perusteluja ja suunnitelmia pitää olla aina omille vaatimuksille, etenkin kun ne koskevat rahaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?