Uusi lapsien seurantaan kehitetty älypuhelinpaikannus Elisa Perhe näyttää kartalla vanhemmalle, missä lapsi liikkuu.
Paikannustieto välittyy tukiasemien, langattomien verkkojen ja puhelimen gps-anturin avulla. Jos puhelin ei ole päällä, kartalla näkyy puhelimen viimeisin tiedetty sijainti.
Palvelu pystyy näin paikantamaan myös kadonneen kännykän, mikä lienee monelle vanhemmalle tärkeä lisähyöty.
– Sovellus on automaattisesti päällä silloin kun puhelin on päällä. Vanhempi lapsi osaa sovelluksen kyllä myös itse poistaa, mutta se näkyy vanhemmalle myös, kertoo palvelua tarjoavan Elisan henkilöasiakkaiden liiketoimintajohtaja Henri Korpi.
– Lähdemme sitä, että vanhemmat ja lapset sopivat yhdessä palvelun käyttämisestä. Se on turvallisuustekijä molemmille osapuolille.
Elisa ei ole ollut yhteydessä tietosuojavaltuutettuun palvelun kehittämisen yhteydessä. Korpi ei kuitenkaan näe käytössä ongelmia.
– Lainsäädäntöä tulee noudattaa. Laki menee niin, että 15 vuotta täyttäneen tulee sallia palvelun käyttö. Sitä nuorempien vanhemmat saavat lain mukaan tehdä päätöksen itse.
Äänetön puhelin "jää kiinni"
Palvelu on jo pitempään ollut koekäytössä – myös Korven omassa kahden lapsen perheessä, lasten siitä mukisematta, hän kertoo.
Palautteiden perusteella jopa hyödyllisempiä kuin välitön paikkatieto, on kaksi muuta palveluominaisuutta.
Äänitilan hallinta näyttää, onko lapsen puhelin jäänyt äänettömälle esimerkiksi koulupäivän jälkeen. Vanhempi pystyy etäyhteydellä panemaan äänen päälle.
Palvelu voi myös määrittää tietyn alueen, jolla lapsi saa liikkua. Kun hän ylittää rajan, vanhempi saa tekstiviestin.
– On aika kätevää, kun lapsi poistuu sallitulta alueelta, saan tekstiviestin ja tiedän että lapsi on muistanut lähteä harrastuksiin, Korpi kehuu.
Sovellus kertoo lisäksi, onko lapsen puhelimen akku loppumassa. Elisan palvelu toimii kaikkien operaattorien liittymissä, mutta ei toimi muissa kuin Android-käyttöjärjestelmän älypuhelimissa.