Suomalainen matkailee – risteilyuupumusta ja Italian-pyrähdyksiä - Oma raha - Ilta-Sanomat

Risteilyuupumusta ja Italian-pyrähdyksiä – näin suomalainen matkailee

Julkaistu: 10.4.2014 20:03, Päivitetty 10.4.2014 20:11

Suomalaisten kaukokaipuu näyttää hiipuneen. Tai sitten rahanpuute alkaa näkyä tosissaan matkailussa. Matkailuinnossa tapahtui muutoksia jo viime vuonna. Katso myös, mikä on muuttunut kymmenessä vuodessa.

Suomalaisten suosimien Thaimaan-matkojen määrä väheni viime vuonna 11 prosenttia edellisvuodesta. Myös muun muassa Afrikkaan ja Amerikan mantereelle matkailtiin viidenneksen vähemmän.

Suunta oli viime vuonna sen sijaan Keski-Euroopan maihin Saksaan, Ranskaan ja Britanniaan, jonne tehtiin viime vuonna lähes 700 000 vapaa-ajanmatkaa. Kasvua oli runsas viidennes edellisvuodesta.

Myös Välimeren pohjoispuolelle tehtiin hieman enemmän matkoja, Italiaan myös lyhyitä, alle neljän päivän pyrähdyksiä.

Espanja on yhä suomalaisten ikisuosikki, ja sinne reissataan lähes yhtä paljon kuin naapuriin Ruotsiin. Venäjä oli neljänneksi suosituin matkakohde ja Saksa viides. Kreikan suosio laski hieman huippulukemista, kun taas Kroatiaan lisääntyivät yhä, kuten jo vuosien ajan. Turkki lisäsi suosiota.

Mikä muuttui10 vuodessa?

Kaikkiaan suomalaiset reissaavat enemmän kuin vuosikymmen sitten. Ulkomaanmatkoja tehtiin silloin 2,6 miljoonaa. Viime vuonna matkoja oli viisi miljoonaa eli lähes kaksi kertaa enemmän. Kotimaanmatkojen määrä on lisääntynyt kolmanneksen.

Sen sijaan yönyliristeilyt Ruotsiin ja Viroon ovat kymmenessä vuodessa menettäneet suosiotaan.

Vuonna 2003 risteilyjä (laivayöpymisellä) tehtiin 1,9 miljoonaa kappaletta, mutta viime vuonna enää vajaat 1,1 miljoonaa. Määrä oli vähentynyt 44 prosenttia.

Omatoimimatkailu on internet-aikakaudella helpottunut. Nykyään yhä, tai vieläkin, 33 prosenttia matkoista on pakettimatkoja.

Viime vuonna 91 prosenttia 15–84-vuotiaista suomalaisista teki ainakin yhden vapaa-ajanmatkan, jossa oli yöpyminen.

Jos suomalainen ei matkustanut minnekään, syyt olivat seuraavia: 35 prosenttia ei halunnut, 21 prosentilla oli terveyseste ja 16 prosenttia ei matkustanut, koska raha ei riittänyt.

Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen Suomalaisten matkailu -julkaisusta.