Onko jonottamisessa mitään järkeä? Laskuri paljastaa - Oma raha - Ilta-Sanomat

Onko jonottamisessa mitään järkeä? Laskuri paljastaa

Starbucks, Burger King, iPhone, Jolla tai sählymaila. Suomalaiset ovat innokasta kansaa jonottamaan. Mutta koska odotus on vaivan väärti? Jonotuslaskuri kertoo, onko touhussa mitään järkeä.

Stockmannin alennusmyynnit houkuttelivat runsaasti väkeä tiistaina.

10.4.2014 8:42 | Päivitetty 11.4.2014 15:06

Suomalainen jonottaa milloin mistäkin syystä. Viime vuosina kiemurtelevista jonoista on kuitenkin tullut jonkin sortin kultti-ilmiö.

Kirjailija Roman Schatz esimerkiksi arvioi suomalaisen jonotuskulttuurin muuttuneen. Ennen jonoissa seisovat köyhät, nyt rikkaat.

– Nyt jonottaminen on vaurauden merkki, nyt on varaa jonottaa. Suomalaiset tykkäävät, että mekin ollaan kuluttajia, jee jee, Schatz kertoi Ilta-Sanomille.

Keväällä jonoja on nähty muun muassa Vantaalla. Ilta-Sanomien mukaan Tammistoon lennettiin jonottamaan sählymailoja aina Rovaniemeltä asti. Keskiviikkona puolestaan tavaratalo Stockmannin tarjouspäivät houkuttelivat sankoin joukoin ihmisiä jonoihin Helsingin keskustaan.

Mutta koska jonottaminen kannattaa ja koska taas ei? Yksi tapa tarkastella asiaa on selvittää, kuinka paljon rahaa olisi ehtinyt tehdä, jos olisi paiskinut palkkatöitä jonossa kykkimisen sijaan.

Taloussanomien leikkimielisellä Jonotuslaskurilla voit selvittää helposti, kannattiko jonossa seisoskella. Jos taas vasta suunnittelet jonottamista, voit selvittää laskurilla onko urakkaan mieltä ryhtyä.

Jonotuslaskuri toimii vain Taloussanomien täysversiossa. Voit kuitenkin tarkastella Jonotuslaskuria täällä

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?