Työtön nuori toivoo käteen jäävän 1453 e/kk

Työttömien suomalaisnuorten visiot työelämästä ja palkasta ovat realistisen toiveikkaita, kertoo uusi kyselytutkimus.

Uusi tutkimus osoittaa, että työttömät suomalaisnuoret odottavat työllistymistään hanakasti vapautuakseen tukiviidakosta.

9.4.2014 10:59 | Päivitetty 9.4.2014 11:06

Työttömälle suomalaisnuorelle riittävä kuukausipalkka verojen jälkeen olisi  1 453 euroa. Mitä kauemmin vastaaja oli ollut työtön, sitä pienemmän palkan hän oli valmis vastaanottamaan, Raha-automaattiyhdistys RAY:n tutkimus osoittaa.

Nuorisotutkimukseen vastasi 200 työtöntä 18–29-vuotiasta suomalaista. Heidän työttömyysaikansa oli keskimäärin ollut 11 kuukautta.

Tutkimuksesta ilmenee, että maaseudun nuoret ovat kaupunkilaisia pessimistisempiä työllistymismahdollisuuksiinsa. Heistä yli kolmannes (36 prosenttia) uskoo, ettei työllistyminen koske heitä puolen vuoden sisällä. Kaikista kyselyyn vastanneista nuorista 74 prosenttia arvelee kuitenkin positiivisesti työelämän mahdollisuuksista; työllistyminen tapahtuu puolen vuoden sisällä, he uskovat.

Nuorten vahvat työllistymistoiveet näkyvät siinäkin, että yli puolet (54 %) vastaajista olisi valmis ottamaan mitä tahansa työtä.

– Tämä vahvistaa käsitystä, että nuoret haluavat tehdä työtä, jos sitä vain saavat, Elinkeinoelämän Keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies toteaa RAY:n tiedotteessa.

– Siksi on tärkeää, että nuorten työllistämisen esteitä poistetaan mahdollisimman tehokkaasti. Usein nimenomaan ensimmäisen työtodistuksen saaminen on kiven takana. Helpompi työllistäminen torjuisi nuorten syrjäytymistä, Häkämies vetoaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?