Naiset välttelevät työpaikkoja, joista ilmoitetaan miehisillä sanoilla - Oma raha - Ilta-Sanomat

Haluatko naisia töihin? Älä käytä ainakaan näitä viittä sanaa

Julkaistu: 3.4.2014 18:04, Päivitetty 3.4.2014 18:03

Miehisiksi koetut työpaikkailmoituksen adjektiivit voivat karkottaa naiset hakemasta työpaikkaa, kertoo tutkimus.

Jo pelkkä työpaikkailmoituksen sananvalinta voi karkottaa naisen työpaikkahausta, kertoo Münchenin teknillisen yliopiston (TUM) uusi tutkimus.

Tutkimuksen mukaan naiset vastaavat harvemmin ilmoituksiin, joissa esiintyvät sanat ”päättäväinen” tai ”tarmokas”, koska nämä liittyvät yleensä miespuolisiin stereotypioihin.

Jos ilmoituksessa esiintyi useita miehisyyteen liittyviä sanoja, kuten ”aggressiivinen”, "itsenäinen", "jämäkkä" tai ”analyyttinen”, olivat TUM:n mukaan naishakijat harvassa. Sen sijaan naiset kokivat itselleen läheisiksi sellaiset sanat kuin ”omistautunut”, ”vastuullinen” tai ”sosiaalinen”.

– Tarkoin laadittu työpaikkailmoitus on ensisijaista parhaan henkilöstön valinnassa. Useimmissa tapauksissa ei ole järkeä jättää miehisiä termejä pois. Mutta ilman tasapainoista sanojen asettelua organisaatiot vievät itseltään mahdollisuudet houkutella parhaita naishakijoita, sanoo tutkimusta johtanut professori Claudia Peus tiedotteessa.

Mieshakijoille ilmoituksen sanamuodoilla ei ollut väliä. Tutkijat kartoittivat reaktioita 260 koehenkilön avulla. Heille näytettiin keksittyjä työnhakuilmoituksia.