Naiset työskentelevät enemmän ja kovemmalla palkalla kuin äitinsä - Oma raha - Ilta-Sanomat

Naiset työskentelevät enemmän ja kovemmalla palkalla kuin äitinsä

Työssäkäyvät naiset ansaitsevat lähes kolme kertaa enemmän kuin heidän äitinsä, jotka olivat töissä yli 30 vuotta sitten.

2.4.2014 14:16 | Päivitetty 2.4.2014 14:18

Tutkijat huomasivat myös, että naiset työskentelevät nyt enemmän kuin heidän äitinsä aikoinaan samanikäisinä. Sukupolvien välillä on eroa 10 viikkotyötuntia, sanoo Pew Charitable Trusts -järjestö tutkimuksessaan.

– Nämä tulokset vahvistavat, että naisten ansioilla on merkitystä perheen taloudelliselle turvallisuudelle ja heidän urakehitykselleen, tutkimusryhmän johtaja Erin Currier sanoi lausunnossaan.

Nykyään kokopäivätöissä on neljä kertaa enemmän naisia kuin yli 30 vuotta sitten. Tänä päivänä he saavat keskimäärin 19 dollaria (noin 13,80 euroa) tunnilta tai 34 400 dollaria (25 000 €) vuodessa – viikkotuntimäärän ollessa 34. 

Vertailuluvut 30 vuotta sitten olivat 10 dollaria/tunti (7,25 €), 12 500 dollaria/vuosi (9 065 €) ja 24 työtuntia/viikko. Palkkojen vertailussa on huomioitu inflaation vaikutus, Pew kertoo.

Tarkastelussa olivat 40-vuotiaat naiset ja palkkakehitystä seurattiin lähes 1 500 äiti–tytär-suhteessa. Mukaan otettiin myös isät, jos se oli mahdollista.

Vaikka melkein puolet naisista tienaa tänään enemmän kuin heidän isänsä kolme vuosikymmentä sitten, nykymiesten palkat jyräävät naisten tulot alleen ja ovat tärkeämpi tekijä esimerkiksi parisuhteessa elävien taloudessa.

– Naisilla on edelleen miehiä matalammat palkat ja perheet eivät siksi hyödy täysin heidän työpanoksestaan, Pew’n Currier mainitsi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?