Kiveen hakatut ohjeet työntekijöiden palkkaamisesta kannattaa joskus unohtaa. Inc.com-sivusto on listannut työnhakijatyyppejä, jotka useimmiten jäävät palkkaamatta jonkin tietyn puutteen seurauksena.
Työnantajan ei kannata takertua kaikkiin lillukanvarsiin, vaikka työnhakija ei täysin sopisikaan ennalta määritettyyn lokeroon.
Työntekijöiden ei tarvitse olla toistensa klooneja, vaan painoarvoa pitää antaa taidoille, kokemukselle ja piileville kyvyille.
Kameleontti-Katja tai huolimaton-Heikki voivat tarjota menestystä työpaikallesi. Älä siis hylkää heitä suorilta käsin hylkää työnhakijoina. Nämä viisi tyyppiä voivat olla jopa paras rekrysi – pienestä miinuksesta huolimatta.
1. Huolimaton-Heikki
Kirjoitusvirheitä sattuu kaikille. Virheitä tekevät ammattikirjoittajatkin. Yksi huolimattomuusvirhe hakemuksessa ei ole syy hylätä hakijaa, varsinkaan jos työ ei vaadi kirjoittamista.
2. Syyllistäjä-Satu
Olen yksinhuoltajaäiti ja... -lause ei toimi työnhaussa. Mutta työnantajan ei kannata keskittyä pelkästään elämässään menestyneisiin. Moni työtön on joutunut työttömäksi ilman omaa syytään. Tämän päivän menestyjät voivat olla huomisen häviäjiä – ja toisinpäin.
3. Kameleontti-Katja
Tietysti työntekijäksi halutaan palkata joku, joka todella haluaa juuri sen työn. On kuitenkin monia perustason työpaikkoja, joihin lähes kenet tahansa voi kouluttaa. Nuoret, vastavalmistuneet hakijat tuskin edes tietävät, mitä he haluavat isona tehdä. Anna heille mahdollisuus loistaa.
4. Mitä-minä-saan-Matti
Jos sinulla ei ole tarjottavaa työnhakijoillesi, miksi he edes haluaisivat tulla töihin? Ihmiset eivät tee työtä hyvää hyvyyttään. He tulevat töihin, koska he saavat siitä jotakin. Jos et voi tarjota haasteita, kasvua ja hyviä etuja, et saa palkattua parhaita tyyppejä.
5. Hiljainen-Hilla
Okei, työnhakijasi ei kysynyt haastattelussa kysymyksiä. Hakiko hän markkinointijohtajaksi? Siinä tapauksessa huono juttu. Hakiko hän puhelinkeskuksen työntekijäksi? Ehkäpä tarjosit vastauksen kaikkiin olennaisiin kysymyksiin. Älä sovella samoja kriteereitä kaikkiin hakijoihin työtehtävästä riippumatta.