Manchesterin yliopiston tiedemiehet yhdessä lääkeyhtiö Pfizerin kanssa ovat selvittäneet keinoja manipuloida ihmiskehon "kellon" toimintaa. Löydöllä voi tulevaisuudessa olla merkittäviä vaikutuksia esimerkiksi vuorotyöläisten ja paljon matkustelevien kannalta.
– Meillä ei ole geneettisiä valmiuksia mukautua nopeasti vuorotyöhön tai pitkän matkan lentoihin, joten kehomme kellot on rakennettu vastustamaan tällaisia äkkinäisiä muutoksia, tutkimusta johtanut tohtori David Bechold sanoo gizmag -lehdelle.
Becholdin mukaan on olemassa paljon tieteellistä näyttöä siitä, että häiriöt ihmiskehon kellon normaaliin toimintaan ovat negatiivisia terveydelle. Ne vaikuttavat muun muassa nukkumisrytmiin ja metabolismiin.
Normaalisti kelloa pyritään mukauttamaan esimerkiksi valon avulla. Joidenkin kohdalla tässä voi kestää kuitenkin pitkään.
Tutkijat selvittivät, miten vaikutukset hiirten entsyymitasoissa näkyivät eläinten kyvyssä mukautua ympäristön muutoksiin. Hiiret, joilta puuttui CK1epsilon -entsyymiä, kykenivät mukautumaan uuteen valo-pimeys -ympäristöön normaalia nopeammin. Myös metaboliset vaikutukset olivat lievempiä. Samaa entsyymiä löytyy myös ihmiskehon kellosta, ja siihen voidaan vaikuttaa lääkkeillä.
– Työn edistyessä, voimme ehkä parantaa ihmiskehon kellon kykyä mukautua vuorotyöhön. Saatamme myös ymmärtää, miten kyvyttömyys mukautua vaikuttaa esimerkiksi diabetekseen ja krooniseen tulehdukseen, Bechold sanoo.
Tutkimus on julkaistu Current Biology -lehdessä.