Joka remmiä säästää, se jalkaansa vihaa

Kätevän jodhpur-saapasmallin yleistyminen helpotti aikoinaan ratsastavien herrasmiesten arkea. Remminsä takia sen jalkaankiskominen sujuu nykyäänkin muita hevossaappaita kätevämmin.

23.3.2014 6:15 | Päivitetty 2.5.2014 14:14

Jodhpur-saappaat ovat kenkätyyppi, joka kiinnitetään nilkan ympäri nahkaremmillä.Ennen kuin tämä malli sai suuren suosion, ratsastajat vetivät jalkaan hieman alle polven ulottuvat ratsastussaappaat, joiden korkea varsi suojasi satulassa jalkaa ja housuja hankaukselta. Korkeat saappaat olivat kalliita ja tuskallisen vaikea vetää jalkaan tai jalasta, joten kätevämpi ratkaisu oli vain ajan kysymys.

1800-luvun lopulla tämä saapui jodhpur-housujen muodossa, ja ne perustuivat intialaisiin vahvasti kapeneviin churidar-housuihin. Jodhpur-housujen lahkeisiin ommeltiin useimmiten mokkavahvikkeet, joiden ansiosta ratsastaja pysyi satulassa, eikä hankalia korkeita saappaita välttämättä tarvittu.

Nimensä housut ja saappaat saivat Luoteis-Intiassa sijaitsevasta Jodhpurin kaupungista, jossa housut syntyivät. Aikakaudella käytössä oli Chelsea- ja jodhpur-saappaita, mutta niitä ei juuri nähty ratsastajien jalassa ennen kuin jodhpur-housut saivat suosion.

Vanhaa mallia seuraavassa jodhpur-saappaassa on pyöreä kärki, matala korko, yhdestä nahkapalasta leikattu etuosa, nilkan ympäri kiertyvä nahkaremmi ja varressa pidike remmille. Nahkapohja oli mukavampi Intian helteillä.

Alussa jodhpur oli varattu urheiluun, työsaappaaksi ja vapaa-ajalle maaseudulla, kun kaupungissa balmoral-tyyppinen pukusaapas oli edustava perusmalli. Enemmän tai vähemmän ratsastavalle lukijalle jodhpur-saapas on todennäköisesti tuttu näky myös talleilla ja kilpailuissa, sillä vanhan polven ratsastussaapas on yhä kankea monine nauhoineen.

Viimeistään toinen maailmansota teki selvää jälkeä vanhoista pukeutumiskoodeista, ja jodhpureita onkin käytetty sekä puvun että vapaa-ajan vaatteiden kera viime vuosikymmeninä. Vanhan kaavan mukaan saapas on sitä edustavampi, mitä sirompi sen lesti ja ohuempi sen pohja.

Siispä jodhpur taipuukin muhkumpana vapaa-ajalle ja kevyempänä toimistoon. Kuvioitu nahka vetää mallia rennompaan, sileä hienompaan. Koska etuosa on koristelematon ja liki saumaton, jodhpur muotoutuu erinomaisesti käyttäjän jalkaan.

Remmin vuoksi jodhpur on uniikki saappaiden joukossa ja se myös mahdollistaa helpon käytön saapasta pukiessa tai riisuttaessa. Joka remmiä säästää, se jalkaansa vihaa.

Ville Raivio

Ville Raivio on miesten klassiseen tyyliin erikoistunut vapaa kirjoittaja, joka ylläpitää Suomen suosituinta saman aihealueen nettisivustoa, Keikari.comia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?