Lopeta mutkut ja sitkut – sinäkin voit säästää

Säästää pitäisi, mutta se tuntuu hankalalta. Toisteletko sinä näitä yleisiä tekosyitä olla säästämättä? Lopeta mutku- ja sitku-elämä.

21.3.2014 11:34 | Päivitetty 21.3.2014 11:36

Säästäminen on fiksua – vanhuuden varoiksi, lomamatkaa varten tai pohjapotiksi yllättäviä vaikeuksia varten. Elämänhallinnan niksi-Pirkka, Lifehack-verkkosivusto, kumoaa yleisimmät tekosyyt olla säästämättä.

1. ”En osaa säästää”

Tämä on yksi yleisimmistä tekosyistä, jota ihmiset toistelevat. Lopeta. Säästäminen onnistuu, kun päätät, että se onnistuu ja sitoudut rahan syrjään laittamiseen. Jos sinulla on lapsia, heillekin on fiksua näyttää hyvää esimerkkiä. 

2. ”Säästäminen on hankalaa”

Totta kai, pienistä tuloista on vaikeampi säästää. Pienistäkin summista kuitenkin kertyy ajan myötä jotakin. Satasetkin voivat olla kullanarvoisia, kun pyykkikone hajoaa.

Yksi tapa säästää on nähdä säästösumma säännöllisenä laskunmaksuna. Siirrät vain laskusumman omalle säästötilillesi.

3. ”Teen typeriä ostopäätöksiä”

Impulsiivinen shoppailu sabotoi usein säästöaikeita. Luottokortit eivät sovi niille, jotka eivät voi vastustaa uusien kenkien seireenihuutoa, vaikkei rahaa olisikaan. Päätä shoppailubudjettisi etukäteen, äläkä käytä kauppakierroksella yhtään enempää

4. ”Tällä teen jotakin kivaa”

Moni näkee palkkabonukset, rahapelivoitot ja muut epätavalliset tulot jonakin, jonka voi kuluttaa "johonkin kivaan", ylimääräiseen hauskanpitoon tai mukavuuteen. Nämä summat olisi kuitenkin fiksua siirtää säästöön. 

5. ”Puolisoni on eri mieltä säästämisestä”

Moni naimisissa oleva vetoaa siihen, ettei voi säästää, koska puoliso on asiasta eri mieltä. Parisuhteessa on tärkeää puhua rahasta. Istukaa siis alas ja puhukaa, selvittäkää budjettinne. Tämä auttaa näkemään, minkä verran voi laittaa säästöön. Lifehackin mukaan rahasta puhuminen voi myös parantaa parisuhdetta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?