Naiset lopettavat työt, koska eivät halua toimia kuin miehet

Työajan kyttäämistä, piikikkäitä kommentteja ja entisistä työtehtävistä syrjään siirtämistä. Onko ihme, että koulutetut naiset lopettavat työnsä vapaaehtoisesti äideiksi tultuaan?

8.3.2014 8:56 | Päivitetty 7.3.2014 21:59

Keskiluokkaiset, työssäkäyvät äidit jättävät työnsä, koska he eivät halua käyttäytyä kuin miehet, kirjoittaa Science Daily.

Tiedot perustuvat Leicesterin yliopiston tutkimukseen, jossa selvitettiin syitä, miksi asiantuntija- ja esimiestehtävissä olevat naiset luopuvat työstään vapaaehtoisesti. Tutkimuksen tekivät Leicesterin yliopiston yliopistonlehtori Shireen Kanji ja BBC:n tuottaja ja organisaatiopsykologi Emma Cahusac.

Tutkimuksessa selvisi, että iso syy työstä luopumiseen oli työpaikan maskuliiniset tavat ja ilmapiiri. Naisten esimerkiksi odotettiin tulevan töihin aikaisin tai pysyvän työpaikalla myöhään, vaikka he olisivat sopineet lyhennetystä työajasta.

Tutkimuksen mukaan odotukset johtuvat siitä, että miehet edelleen luovat työkulttuurin. 

Monet äidit jättivät työnsä, koska uran ja perheen yhteensovittaminen oli liian hankalaa. Erityisesti läsnäolon kulttuuri koettiin työpaikoilla vahvaksi.

– Olin töissä illlalla kahdeksaan, vaikka olisin voinut lähteä jo kuudelta ja silti tehdä työni erittäin hyvin, sanoi tutkimukseen haastateltu entinen pankkiiri Susan.

Aikainen lähtö kuitenkin aiheutti piikikkäitä kommentteja kollegoilta, erityisesti lapsettomilta naisilta.

Koulutetun työvoimansuoranaista haaskausta

Lapsia saaneet naiset myös kokivat, että heidän piti piilottaa äitiytensä työpaikalla. Työpaikalla ei esimerkiksi kannattanut tunnustaa, jos jäi kotiin hoitamaan sairasta lasta.

– Sinun täytyi ehdottomasti sanoa, että olet itse sairas, kertoi avustusjärjestössä johtavassa asemassa ollut nainen.

Tutkimuksessa haastateltiin 26:tta Lontoossa asuvaa naista, jotka olivat lopettaneet työnsä ollessaan raskaana tai ennen kuin lapsi oli kouluiässä.

Haastatelluista 21 oli lopettanut vapaaehtoisesti, usein siksi, että töihin paluun jälkeen heidät oli siirretty syrjään entisistä työtehtävistä.

– Tämä ei ole pelkästään epäreilua. Emme voi haaskata ammattitaitoista ja koulutettua työvoimaa, Kanji sanoi.

Tutkimuksessa kävi ilmi myös, että naiset jopa vahvistavat maskuliinista työkulttuuria – ennen kuin saavat itse lapsia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?