Shetlanninlampaasta saa yhä Britannian hienointa villaa - Oma raha - Ilta-Sanomat

Suojattu, suojaava Shetlannin villa

Pehmeän laadukas Shetland-villa on saanut jopa EU-tuotesuojan, eikä ihme. Tätä hienompaa villaa ei ainakaan muista brittilammasroduista saa.

2.3.2014 7:02 | Päivitetty 28.2.2014 14:52

Shetland-villa on samannimisestä lammasrodusta kerättyä ja käsiteltyä villaa. Tämä pieni maatiaislammas on jalostettu karuilla ja etäisillä Shetlandinsaarilla. Paikalliset ovat kasvattaneet lampaita lihan, laiduntamisen sekä hienon villan vuoksi.

Meri-ilmasto, ympäri vuoden matalana pysyvä ulkolämpötila ja karu kasvisto ovat koulineet shetlanninlampaista sisukkaita sekä tuhdin villan kasvattavia eläimiä. Saarten asukkaat ovat käyttäneet niiden villaa Fair Isle -kuvioisten neuleiden neulomiseen, pitsishaaleihin, vientituotteisiin sekä tweed-kankaiden kutomiseen. Tuotteista mainittakoon lisäksi erityisen hienot shaalit, jotka voidaan huoletta vetää jopa sormuksen läpi.

Vuonna 2011 Shetland-villasta tuli Iso-Britannian ensimmäinen EU-alkuperäsuojattu hyödyke, joka ei ole ruokaa.

Parasta brittiläistälammaskarvaa

Jalostajat vahtivat ylpeinä paikallisen villan tuotantoa sekä laatua. Saadakseen villakauppiaiden hyväksynnän shetlanninlampaan turkin tulee olla pehmeää, pitkähköä, hyvin hienoa ja aaltoilevaa.

Sittemmin shetlanninlampaita on viety saarelta ympäri maailman, ja vaativaan ilmastoon jalostettu laji kukoistaa leppoisammissa oloissa.

Lajin luontaisiin ominaisuuksiin kuuluu turkin värityksen ja karvan muodon suuri vaihtelu.

Shetland-villa on lämmintä, vahvaa, pehmeää, kestävää ja hienointa, jota yksikään brittiläinen lammasrotu tuottaa. Virallisia värejä on 11 ja sävyjä 30, näistä täysvalkoinen, musta sekä punaruskea yleisimpinä, ja saaren neulojat suosivat värjäämättömiä lankoja. Aiemmin valkoinen villa oli suosittua sen helpon värjäämisen vuoksi, mutta nykyisin kiinnostus värjäämättömään villaan on kasvanut. Suurimman tuoton saisi harvinaisista värisävyistä, jos ostaja vain luonnonväriä suosii. Monilla väreillä on shetlanninmurteen mukaiset nimet, joista suomalaiseen korvaan eksoottisia ovat ainakin emsket, musket, shaela, moorit ja mioget.Pörröneulesuosituin malli

Klassisen tyylin harrastajien keskuudessa yksi Shetland-kohde on ylitse muiden: O-aukkoinen, värikäs neule, jonka pinta on usein harjattu pörröisen nukan muodostamiseksi. Tämä amerikkalaisen Ivy League -tyylin huoleton ikoni on mukavan lämmin, kestävä ja värikäs lisä mihin tahansa vaatekaappiin. Esimerkiksi J. Pressin Shaggy Dog -neule on saavuttanut kadehdittavan aseman juuri materiaalin sekä harjatun pintansa ansiosta.

Toisen maininnan ansaitsee Shetland-villasta kudottu värikäs tweed, josta voi muovata minkä tahansa vaatteen kenen tahansa ylle. Pieni ja sisukas lammas pystyy ihmeisiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?