Näin taloutesi kiristyy tänä vuonna - Oma raha - Ilta-Sanomat

Näin taloutesi kiristyy tänä vuonna

Entistä suurempi osa palkansaajan tuloista lohkeaa valtion- ja kunnallisverotukseen. Myös osakesäästäjien verotus tiukkenee. Osa-aikatyön mahdollisuudet lisääntyvät, ja kotitalousvähennys laajenee.

3.1.2014 6:01 | Päivitetty 2.1.2014 14:47

Keskituloisen palkansaajan ostovoima alenee kuluvana vuonna 1,1 prosenttia. Sitä laskevat muun muassa kunnallisverotuksen ja työeläkevakuutusmaksun kiristykset.

Jos esimerkiksi ansaitset 3 180 euroa kuussa, veroprosenttisi nousee viime vuoden 30,4 prosentista 31,0 prosenttiin kuluvana vuonna, kertoo Veronmaksajien keskusliitto tiedotteessaan.

Ansiotulojen nousu ei nosta veroprosenttiasi, sillä verottaja muuttaa tuloveroasteikon rajoja sekä verovähennyksiä vastaavasti. Veronmaksajien laskelmien mukaan ansiotaso nousee keskimäärin 1,5 prosenttia. Kuluttajahintojen uskotaan nousevan 1,8 prosenttia.

Työeläkemaksut nousevat keskimäärin 23,6 prosenttiin palkasta. Alle 53-vuotias työntekijä maksaa itse palkastaan 5,55 prosenttia työeläkemaksua ja yli 53-vuotias 7,05 prosenttia, kertoo Eläketurvakeskus.

Puolet kunnista nostaa veroprosenttia

Lähes puolet Suomen kunnista nostaa tänä vuonna kunnallisveroprosenttia. Keskimääräinen kunnallisveroprosentti nousee kuluvana vuonna 0,36 prosenttiyksikköä 19,74 prosenttiin. Veroprosenttiaan korottaa 156 kuntaa.

Korkein tuloveroprosentti on tänä vuonna Kiteellä (22,5 %) ja alhaisin Kauniaisissa (16,5 %), kertoo Kuntaliitto tiedotteessaan.

– Henkilö, joka ansaitsee 3 000 euroa kuukaudessa, maksaa vuodessa 1 905 euroa enemmän veroja siinä kunnassa, jossa on korkein tuloveroprosentti, verrattuna matalimman tuloveroprosentin kuntaan, sanoo kuntatalousasioiden johtaja Ilari Soosalu Kuntaliiton tiedotteessa.

Suurista kaupungeista tuloveroprosenttiaan nostavat Espoo, Tampere, Oulu, Turku, Kuopio ja Lahti. Suurimmat 1,5 prosenttiyksikön kunnallisveron korotukset tekevät Lappeenranta ja Jalasjärvi. 

Myös kiinteistöverotus tiukkenee: kunnat perivät noin 100 miljoonaa euroa enemmän kiinteistöveroja. Rakennusten ja tonttien verotusarvoihin tehdään tasokorotukset, ja rakennusten verotusarvoon vaikuttavan ikäalennuksen määrä laskee.

Kotitalousvähennys kasvaa, kiinteistövero tiukkenee

Kotitalouksia ilahduttava muutos on se, että kotitalousvähennyksen enimmäismäärä nousee 2 000 eurosta 2 400 euroon. Vähennyksen voi tehdä verotukseensa kotona teetetystä työstä, kuten talous-, hoiva- tai kunnossapitopalvelusta. Samassa taloudessa asuva pariskunta voi kumpikin tehdä oman vähennyksensä, joten he saavat veroetua enimmillään 4 800 euroa.

Asuntolainojen korkovähennysoikeus putoaa 80 prosentista 75 prosenttiin. Kulutusverotuksessa alkoholivero nousee seitsemän prosenttia ja tupakkavero 10 prosenttia. Käytännössä esimerkiksi tupakka-askin hintaan tule lisää 40 senttiä, oluttölkki maksaa neljä senttiä enemmän. Myös virvoitusjuomavero, sähkövero ja liikennepolttoaineiden valmistevero nousevat.

Automatkan kilometrikorvaus laskee kaksi senttiä vuodesta 2013 ja on 43 senttiä kilometriltä.

Tulojen mukaan perittävä Yleisradiovero nousee pienimmillään 50 eurosta 51 euroon, enimmillään 140 eurosta 143 euroon.

Osinkovero pomppaa4,5 prosenttia

Yksi huomattavimmista kotitalouksia koskevista muutoksista on se, että osakesäästäjän verotuskohtelu tiukkenee.

– Osinkojen kiristyvää verotusta on perusteltu yhtiöiden keventyneellä verotuksella. Yhtiön verotus laskee nykyisestä 24,5 prosentista 20 prosenttiin. Osakesijoittaja voi vain toivoa, että yhtiöiden veronkevennys näkyisi jaettavan osingon määrässä, sanoo Veronmaksajien keskusliiton lakiasiain johtaja Vesa Korpela Taloussanomille.

Vuonna 2014 jo 85 prosenttia pörssiosingoista on veronalaista pääomatuloa, kun viime vuonna pääomatuloja perittiin 70 prosentista.

– Käytännössä se tarkoittaa sitä, että pörssiosinkojen veroprosentti nousee nykyisestä 21 prosentista 25 prosenttiin, sanoo Korpela.

Työttömyysturva ja lastenhoidon tuenhoitoraha muuttuvat

Kelan etuuksissa on tänä vuonna kaksi muutosta, joiden on tarkoitus helpottaa kotoa töihin siirtymistä: työttömyysturvan suojaosa ja lasten joustava hoitoraha. Työttömyysturvan uuden suojaosan mukaan työtön voi ansaita 300 euroa kuussa ilman, että työttömyyskorvauksen määrä putoaa.

Pienten lasten vanhempien käyttöön tulee uusi joustava hoitoraha. Rahaa voivat saada alle 3-vuotiaiden lasten vanhemmat, jotka tekevät enintään 30-tuntista työviikkoa.

Joustava hoitoraha korvaa alle 3-vuotiaiden entisen osittaisen hoitorahan, jonka suuruus tänä vuonna on 97,67 euroa kuussa.  Joustavan hoitorahan määrään vaikuttaa viikoittainen työaika. Sen suuruus on 160–240 euroa. Samaan aikaan ei voi saada kotihoidon tukea. Osittainen hoitoraha säilyy 1- ja 2- luokkalaisten vanhemmilla.

Lapsilisiä ei koroteta vuosina 2013–2015, mikä heikentää niiden arvoa elinkustannusten noustessa.

Lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuet nousevat 1,3 prosenttia. Esimerkiksi alle 3-vuotiaan hoitoraha nousee 336,7 eurosta 341,1 euroon. Perheen toisesta alle 3-vuotiaasta maksetaan 102,1 euroa kuussa ja muista alle kouluikäisistä kustakin 65,6 euroa.

Terveydenhuollossa hoitopaikkansa voi vuonna 2014 valita kaikista Suomen terveysasemista ja erikoissairaanhoidon yksiköistä. Kela korvaa kuitenkin matkakulut vain lähimpään hoitopaikkaan.

Suomessa asuva henkilö voi anoa Kelalta korvauksia myös ulkomailla saadusta sairaanhoidosta, kun EU-direktiivin edellyttämä laki rajat ylittävästä terveydenhuollosta astuu voimaan. Myös EU:n ulkopuolista maista Suomeen töihin saapuvien oikeudet sosiaaliturvaan laajenevat.Kirkollisveroissa 37 korotusta,yksi pudotus

Kirkollisveroja nostaa 37 seurakuntaa 295:stä. Korotukset ovat yleisimmin 0,1–0,15 prosenttiyksikköä. Eniten verot nousevat Kyyjärvellä, Rantasalmella ja Vihdissä. Nurmijärvellä kirkollisvero laskee.

Korkeimmat eli kahden prosentin suuruiset kirkollisverot kannetaan muutamissa Ahvenanmaan seurakunnissa, Ristijärvellä, Kyyjärvellä, Kruunupyyssä, Kristiinankaupungissa, Kimiössä ja Honkajoella. Katso kaikki kirkollisverot täältä.

Juttua varten haastateltiin myös etuuspäällikkö Suvi Onnista Kelasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?