Mitä jos ajattelisit hieman negatiivisemmin? - Oma raha - Ilta-Sanomat

Mitä jos ajattelisit hieman negatiivisemmin?

Liian positiivinen ajattelu voi johtaa kehnompaan lopputulokseen. Haaveilu kannattaa vaihtaa realismiin ja sinnikkyyteen, tutkijat sanovat.

25.2.2014 6:01 | Päivitetty 24.2.2014 18:13

Liian aurinkoinen ajattelu ja tavoitteiden saavuttamisella mehustelu voivat viedä yrittämiseltä terää ja johtaa lopulta kehnoihin lopputuloksiin. Rajansa siis positiivisuudellakin, huomioi jenkkilehti New Yorker viime viikolla.

Lehti nosti esiin sosiaalipsykologien Gabriele Oettingen ja Doris Mayerin tutkimukset (pdf) saksalaisopiskelijoiden tulevaisuuden tuntemuksista ja työmenestyksestä. Tutkijat selvittivät, kuinka optimistisesti 83 opiskelijaa pohtivat tulevaa työelämään siirtymistä, valmistumista ja työn hakua.

Kahden vuoden kuluttua katsottiin, miten opiskelijoilla meni: Ne, jotka olivat katsoneet tulevaan haaveillen, olivat pärjänneet kehnommin. He olivat lähettäneet vähemmän työhakemuksia, saaneet vähemmän työtarjouksia ja ansaitsivat vähemmän kuin ne, jotka pohtivat tulevaa vähemmän aurinkoisissa merkeissä.

Samankaltaisia tuloksia tutkijapari sai seuratessaan muun muassa lonkkaleikkauspotilaiden kuntoutumista. Myös ylipainoiset laihduttajat ovat osoittaneet, että lopputuloksesta haaveilu voi johtaa heikompiin saavutuksiin.

Tämä johtuu siitä, että haaveilu voi heikentää menestyksen halua, kuvaa johtamistieteiden professori Heather Barry Kappes maineikkaasta London School of Economicsista.

– Positiivisten lopputulosten ajatteleminen antaa sellaisen olon, että olisi jo saavuttamassa tavoitteitaan, ja tämä vie terää yrittämiseltä, Kappes sanoo New Yorkerille.

Oettingen ja Mayer alleviivaavat tutkimuksessaan haaveilun ja positiivisten odotusten eroa. Jälkimmäiset kumpuavat tutkijoiden mukaan usein aiemmasta menestyksestä ja kannustavat työntekoon. Haaveilijat taas ikään kuin nautiskelevat saavutusten tunnusta etukäteen.

Positiivinen ajattelu voi johtaa kehnoihin lopputuloksiin muitakin teitä: Tosioptimisti saattaa jättää huomiotta kielteistä tietoa ja tehdä siksi hölmöjä päätöksiä. Tai minä olen kaunis -hokemat saattavat vain saada päänsisäisen äänen huutamaan entistä lujempaa, että et todellakaan ole, jenkkilehdet New York Times ja Huffington Post huomauttavat.

Positiivista ajattelua vairealistista optimismia?

Suomalaistutkijoiden mukaan positiivinen ajattelu ymmärretään herkästi väärin.

– Eihän siitä hyvää seuraa, jos ihminen pilvilinnoja rakentaa, sanoo johtava työpsykologi Antti Aro lääkärikeskus Diacorista.

Hän vetää eron positiivisen ajattelun ja niin sanotun positiivisen psykologian välille. Ensimmäistä hän pitää ”jäykkänä optimismina” – että aina pitäisi hampaat irvessä ajatella positiivisesti.

Mutta realistinen optimismi on asia erikseen, Aro sanoo. Mikäli maailmaa katselee realistisen optimistisesti, ihminen voi paremmin, tarttuu toimeen ja saa asioita aikaan. On sinnikäs ja toiveikas.

– Oikeanlainen myönteisyys tarkoittaa, ettei lannistu vaikeuksista vaan alkaa ponnistella eteenpäin. Ja että tunnistaa omat voimavaransa ja huomaa, että tukea voi saada toisiltakin, kuvaa professori Marja-Liisa Manka Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulusta. Tällaisella otteella on hänen mukaansa yhteyttä parempaan suoriutumiseen työssä.

Mankan mukaan oikeanlaista myönteisyyttä voi opettaa ja opetella – ja tutkimuksissa on onnistuttu jopa kohentamaan vain osittain työkykyisten työkykyä. Yksi keino on opetella omia voimavarojaan vaikkapa kirjaamalla päivittäin ylös, mikä on mennyt hyvin.

Mitä jos ajattelisit positiivisestityökavereistasi?

Oikeanlaista myönteisyyttä on ymmärtää myös se, että voi itse vaikuttaa asioiden kulkuun. Tämä saa asioita tapahtumaan, sanoo tekniikan tohtori ja yritysvalmentaja Merja Fischer. Hän tutki väitöskirjassaan positiivisen ilmapiirin vaikutusta palveluliiketoiminnan tuottavuuteen ja kannattavuuteen.

– Työelämässä positiivisuuden pitäisi erityisesti tarkoittaa välittämisen ja arvostamisen kulttuuria, Fischer sanoo. Hän neuvookin ottamaan työkaverit huomioon, kiittämään ja auttamaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?