Viisi syytä, joiden vuoksi ylitöitä tekevän kannattaa vähentää tuntejaan - Oma raha - Ilta-Sanomat

Viisi syytä vähentää liikaa työntekoa

Yhdysvaltalaisten työhulluus on noussut olympialaisten aikaan näytetyn Cadillacin mainoksen vuoksi pinnalle. The Washington Post -lehti listaa viisi syytä, joiden vuoksi jatkuvasti liikaa töitä tekevän on syytä vähentää työntekoaan.

23.2.2014 17:38 | Päivitetty 23.2.2014 17:45

Yhdysvalloissa on olympialaisten aikaan näytetty tauotta Cadillacin mainosta, jossa näyttelijä Neal McDonough kyseenalaistaa amerikkalaisten työhulluuden mielekkyyden.

The Washingont Post -lehden mukaan syytä mainoksen viestille onkin, sillä yhdysvaltalaiset lukeutuvat eteläkorealaisten ja japanilaisten ohella niihin, joiden kansalaiset työskentelevät keskimäärin yli 50 tuntia viikossa. Japanissa työpisteelle kuolemiselle on jopa oma terminsä: karoshi.  

Karoshin välttämisen lisäksi The Washington Post on listannut syitä, joiden liikaa töitä tekevän on syytä pysähtyä hetkeksi.

1. Sairaudet

Lehti näkee yhteyden yhdysvaltalaisten liian työnteon ja terveydenhoitomenojen välillä. Yhdysvaltalaiset kuluttavat terveydenhoitoon kaksi kertaa niin paljon kuin muiden kehittyneiden maiden kansalaiset keskimäärin. Lisäksi yhdysvaltalaisilla on muita enemmän sairauksia ja vammoja. He myös kuolevat muita nuorempina.

2. Stressi

Yhdysvallat saattaa olla maailman rikkain valtio, mutta Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan maa on myös maailman ahdistunein. WHO:n mukaan kolmannes yhdysvaltalaisista kärsii jossain vaiheessa elämäänsä ahdistuneisuudesta.

3. Tyhmistyminen

Magneettikuvaustutkimuksissa on selvinnyt, että stressaavaa elämäntilannetta läpikäyvän ja stressiä kokevan aivoissa on vähemmän aktiivisuutta alueilla, jotka vastaavat ajattelusta, suunnittelusta, päätöksenteosta, oppimisesta ja muistamisesta. 

4. Tasapaino nurin

Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD:n mukaan Yhdysvallat sijoittuu häntäpäähän mittauksissa, joissa selvitetään työn ja vapaa-ajan tasapainoa. Yhdysvaltalaiset eivät saa mielestään kylliksi aikaan, koska ovat jatkuvasti paineen alla eivätkä ehdi viettää aikaa perheensä kanssa.

5. Irtautuminen työstä

Tutkimusyhtiön mukaan vain 30 prosenttia 150 000 haastatellusta yhdysvaltalaisesta sanoi olevansa sitoutuneita työhönsä. Jos tulokset yleistetään koko Yhdysvaltain työikäiseen väestöön, maa menettää the Washington Postin mukaan vuosittain tuottavuudestaan 450–550 miljardia dollaria. 

Työnteon kannattavuudellakin on siis rajansa. 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?