Pomo on aina ylitöissä – pitääkö minunkin? - Oma raha - Ilta-Sanomat

Pomo on aina ylitöissä – pitääkö minunkin?

Työnarkomaanin esimiehen alaiset saattavat alkaa tehdä pitkää päivää vain siksi, että pomo ei pitäisi laiskurina.

20.2.2014 21:36 | Päivitetty 20.2.2014 21:35

Jotkut esimiehet ovat niin työriippuvaisia, että he näyttävät liimautuneen työpöytänsä ääreen. Voiko työntekijä liueta paikalta kotiinsa vai saako sillä laiskurin maineen, kysyy yhdysvaltalainen talouslehti Wall Street Journal (WSJ).

Työntekijä helposti olettaa, että esimies arvostaa yötä päivää ahkeroivia työntekijöitä. Konsultointiyhtiö Right Managementin kyselyssä viime syksynä kävi ilmi, että kaksi kolmesta työntekijästä tekee nyt paljon pidempää työpäivää kuin vielä viisi vuotta sitten.

Koulutus- ja konsultointiyhtiön toimitusjohtaja Cali Williams Yost sanoo WSJ:ssä, että esimiehen työtapoihin saattaa olla monenlaisia syitä. Joku saattaa muuten vain olla mieluummin työpaikalla kuin kotona.

Jos esimies kiinnittää huomiota työaikoihin, hän usein haluaa selvittää jotain muuta asiaa: pysyvätkö alaiset aikatauluissa, saako heidät tarvittaessa kiinni tai siirtyykö heidän töitään kollegoiden harteille.

WSJ:n haastattelema Rick Gee lähti töistä viideltä ja sai siksi esimiehensä kimppuunsa. Pomo myönsi, että Gee hoiti työnsä hyvin ja pysyi aikatauluissa. Gee aloitti aina työt jo puoli seitsemältä aamulla.

Gee kertoi huolestuneelle esimiehelleen olevansa tavoitettavissa ympäri vuorokauden kännykästä ja korosti vastaavansa nopeasti kiireellisiin viesteihin. Hän lähti edelleen töistä viideltä, mutta alkoi kertoa esimiehelle tarkemmin työn etenemisestä ja tuloksista.

– Esimies huomasi, ettei työtunneilla ollut väliä, vaan sillä, miten tehokkaasti työskentelin.

Kun aloittaa myöhemmin,tekee "pidemmän päivän"

Joissakin tapauksissa työaikojen muuttaminen voi auttaa luomaan työteliäämmän kuvan, vaikka tekisi edelleen saman verran tuntaja.

Osa esimiehistä arvostaa paikallaoloa, ja he huomaavat paremmin kymmenestä kahdeksaan työskentelevät kuin seitsemästä viiteen.

Michael Melcherille kerrottiin edellisessä työpaikassa investointipankissa, ettei hän tee riittävän pitkiä päiviä.

– Aloin tulla töihin myöhemmin ja lähdin myöhemmin. Muutaman kuukauden päästä esimieheni sanoi: "meiltä ei ole jäänyt huomaamatta, että olet alkanut tehdä pidempää päivää".

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?