Suomi–Ruotsi-peli maksaa työnantajille jopa 80 miljoonaa euroa - Oma raha - Ilta-Sanomat

Sotshi-jääkiekosta hurja lasku työpaikoilla: 80 miljoonaa euroa

Taloussanomien jääkiekkotoimittajat laskivat, kuinka paljon perjantain Suomi–Ruotsi-jääkiekkopeli maksaa työnantajille.

Venäjän jääkiekkojoukkueen kapteeni Pavel Datsyuk ennen keskiviikon Suomi–Venäjä-peliä.­

20.2.2014 14:04 | Päivitetty 20.2.2014 14:24

Suomen jääkiekkomenestys Sotshin olympialaisissa maksaa työnantajille jopa 80 miljoonaa euroa menetettynä työaikana.

Suomen Leijonat-jääkiekkojoukkue selviytyi eilen keskiviikkona hienosti välieriin, kun se voitti isäntämaa Venäjän. Suomi pelaa välierän arkkivihollista Ruotsia vastaan, joka on jääkiekkohullulle Suomen kansalle unelmakatsottavaa.

Työnantajien suureksi harmiksi ottelu pelataan huomenna perjantaina iltapäivällä kello 14–16.30 Suomen aikaa, mikä tulee yrityksille ja julkiselle sektorille kalliiksi.

Taloussanomien kansantalous- ja jääkiekkotoimitukset päättivät yhdistää voimansa ja tehdä hervottoman suuren Excelin, kuinka paljon työnantajat menettävät, kun töissä olevat palkansaajat töllöttävät jääkiekkoa parhaimpaan työaikaan. 

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa oli työllisiä viime vuoden joulukuussa 2,4 miljoonaa. Etelä-Suomi viettää tällä viikolla hiihtolomaviikkoa, joten laskelmassa on oletettu varovaisesti, että 30 prosenttia työllisistä on kuluvalla viikolla täysin ansaitulla vapaalla.

Lisäksi oletetaan, että jääkiekosta vähät välittävät palkansaajat eivät pysty tekemään töitä samaan aikaan, kun heidän kollegansa meluavat ottelujännityksessä.

Palkansaajien keskimääräinen tuntiansio oli Tilastokeskuksen tuoreimpien lukujen mukaan 18,91 euroa vuoden 2012 viimeisellä neljänneksellä. Jännittävän ottelun televisiolähetyksen kesto on kaksi ja puoli tuntia.

Ylläolevin oletuksin työnantajat menettävät noin 79,7 miljoonaa euroa perjantai-iltapäivällä, kun töissä olevat palkansaajat katsovat peliä eivätkä tee tärkeitä töitään.

Koko kansantalouden kannalta jääkiekkomenestys voi kuitenkin olla tietysti positiivista. 

Jos Leijonat-joukkue voittaa Ruotsin ja pääsee pelaamaan olympiamitalista, ihmiset saattavat juhlistaa tulosta lasillisella (tai parilla) ja makoisalla (kalliilla) ruualla perjantai-illalla ystäviensä ja perheidensä kanssa.

Sen taloudellisten vaikutusten arvioiminen on vielä Talsan kansantalous- ja jääkiekkotoimituksen työn alla. 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?