EU: Äitiyslomalle hoitovapaalta siirtyvän saatava palkkaa

Euroopan unionin tuomioistuimen mukaan työntekijän ei tarvitse hoitovapaan jälkeen olla töissä ennen uutta äitiyslomaa saadakseen palkkaa seuraavalta äitiysvapaalta. Ammattiliittojen edustajat uskovat, että ennakkopäätös muuttaa suomalaista käytäntöä.

14.2.2014 15:14 | Päivitetty 14.2.2014 15:15

Suomen työtuomioistuin pyysi ennakkoratkaisua EU:n tuomioistuimelta vuonna 2011.

Pyyntö koski kahta tapausta, jossa työnantaja on kieltäytynyt maksamasta 72 päivältä äitiysvapaan palkkaa, koska uusi äitiysvapaa oli alkanut palkattoman hoitovapaan aikana.

Kummassakin tapauksessa naiset olivat jääneet äitiyslomalta hoitovapaalle, mutta tulleet hoitovapaan aikana uudelleen raskaaksi. He olivat työskennelleet Mehiläisessä ja Nokia Siemens Networksissa.

Työtuomioistuimessa vastakkain olivat Terveys- ja sosiaalialan neuvottelujärjestö ja Terveyspalvelualan Liitto sekä Ylemmät Toimihenkilöt ja Teknologiateollisuus.

EU:n tuomioistuin katsoi, että työntekijällä on oikeus saada toisen äitiysvapaan ajaltakin palkkansa, vaikka hän ei olisi palannut ensimmäisen äitiysvapaan jälkeen takaisin työhönsä ennen toiselle äitiysvapaalle jäämistään.

– Työtuomioistuin ratkaisee asian tämän perusteella, ennakoi Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtaja Risto Alanko.Ratkaisu ei jätätulkinnan varaaToimihenkilökeskusjärjestö STTK:n edunvalvoja Minna Helle pitää tuomiota erittäin selkeänä. Hänestä se jätä tulkinnan varaan.

Tuomiolla on hänen mielestään suuri merkitys. Useissa työehtosopimuksissa on määräyksiä, joiden mukaan saadakseen toisen äitiysvapaan ajalta palkan naisen on palattava välillä töihin ensimmäisen äitiysvapaan jälkeen.

– Vastaisuudessa tällaisia työehtosopimusten määräyksiä ei siis voida enää näin soveltaa, Helle painottaa STTK:n tiedotteessa.

Alanko on samaa mieltä.

– Kyllä se on varmasti aika oikea johtopäätös, hän sanoo.

STTK:sta tuomioedistää tasa-arvoa

Alangon mielestä on ongelmallista, että EU:n normisto ei noteeraa kansallisia sopimuksia. Hän huomauttaa, että useat sopimukset ovat syntyneet neuvotteluissa ja niihin yhdistyy monta asiaa, eikä joka maassa ja alalla äitiysloma ei suinkaan ole vastaavalla tavalla palkallinen kuin Suomessa.

Järjestelmä voi Alangon mielestä tuntua joissakin yksittäistapauksissa työnantajasta kohtuuttomalta.

Hän huomauttaa, että lyhyen työuran jälkeen työntekijä voi olla pois monta vuotta ja työnantaja voi ajoittain joutua maksamaan palkkaa, vaikka työsuoritusta ei ole. Päävastuu äitiysvapaan rahoituksesta on kuitenkin Kelalla, ei työnantajalla.

STTK:n mielestä tuomio edistää naisten ja miesten välistä tasa-arvoa, palkkatasa-arvoa sekä työn ja perheen tasapainottamista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?