Teinien stressi hälyttävän yleistä Amerikassa - Oma raha - Ilta-Sanomat

Teinien stressi hälyttävän yleistä – jopa lomalla

Unettomuutta, masennusta, ahdistusta... Teini-ikäiset kärsivät stressioireista, jotka voivat olla jopa vakavampia kuin aikuisilla.

Tutkijan mukaan on hälyttävää, että teinien stressi on niin samanlaista kuin aikuisten.­

11.2.2014 21:17 | Päivitetty 11.2.2014 21:17

Huolestuttavan moni koululainen on surullinen tai ahdistunut, uusi tutkimus osoittaa.

Aikuista useampi teini katsoo, että stressitaso on korkeampi kuin itse pitää terveellisenä. Näin todetaan tutkimuksessa, josta kertoi Yhdysvaltain psykologiliitto (Apa).

Erityisen vakavaa on varsinkin se, että tulokset saatiin kesällä tehdyssä kyselyssä, jolloin nuoret olivat kesälomalla.

Monet teinit kertoivat myös, että he tunsivat olonsa voimattomiksi ja masentuneiksi. Vastanneista 31 prosenttia kuvasi oloa ahdistuneeksi, 30 prosenttia surulliseksi tai masentuneeksi.

Neljäsosa jätti aterioita syömättä stressioireiden takia.

Aikuiset ja nuoret arvioivat stressin vaikutusta selvästi eri tavoin. Nuorista 54 prosenttia arvioi, että stressillä ei ole juurikaan fyysisiä vaikutuksia. Aikuisista tätä mieltä oli 39 prosenttia.

On hälyttävää, että teini-ikäisten kokema stressi on niin samanlaista kuin aikuisten, Apan toimitusjohtaja Norman B. Anderson sanoi tiedotteessa.

Nuorille on tarjottava enemmän tukea ja terveyskasvatusta, kouluissa, kotona, paikallistasolla ja terveydenhuollon kohtaamisissa, jotta stressin ja epäterveiden käytösmallien kierre saadaan katkaistua kansallisesti, Anderson vetosi.

Tutkimus osoitti myös, että sekä teinien että aikuisten kokema stressi heikentää unta, ruokailutottumuksia ja liikkumista.

Psykologiliiton kyselyssä tutkittiin noin pariatuhatta aikuista ja yli tuhatta teini-ikäistä Amerikassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?