"Hallitus potkii nuoret lahjakkuutensa ulos"

Talouskriisi ja vyönkiristykset ovat heikentäneet erityisesti korkeakoulutettujen nuorten espanjalaisten työmahdollisuuksia siinä määrin, että moni on jättänyt kotimaansa.

6.2.2014 17:25 | Päivitetty 6.2.2014 17:25

Espanjan pääministeri Mariano Rajoy innostui tammikuun lopussa julistamaan maansa kuusivuotisen talouden alamäen päättyneen. Maan bruttokansantuote kasvoi vuoden viimeisten kolmen kuukauden aikana 0,3 prosenttia edellisestä neljänneksestä.

Espanjan pääkaupungissa Madridissa työskentelevä politiikan tutkija Emanuela Lombardo ei näe maan tilanteessa iloittavaa vielä vuosiin. Espanjan työttömyysaste on Euroopan Unionin (EU) toiseksi korkein.

– Ongelmana on, että Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF), EU:n ja Espanjan diagnoosi kriisistä ja sen ratkaisut liittyvät edelleen vyönkiristyksiin kasvutoimien sijaan. Espanjassa ei ole merkkejä työllisyyttä tukevista toimista, Lombardo manaa Taloussanomille.

Moni kituuttamiseen kyllästynyt on tehnyt ratkaisunsa ja ostanut menolipun ulkomaille. Virallisten tietojen mukaan vuosien 2008 ja 2012 välillä Espanjasta on lähtenyt noin 225 000 ihmistä.

Lombardon mukaan väestötieteilijät pitävät kuitenkin poismuuttajien tarkan määrän selvittämistä vaikeana, sillä vain pieni osa lähtijöistä ilmoittaa asiasta konsulaattiin tai poistaa nimensä kunnallisista rekistereistä. Siksi julkisuudessa on esitetty arvioita, joiden mukaan jopa 700 000 espanjalaista olisi muuttanut ulkomaille.

"Inhimillisen pääoman hukkaamista"

IMF:n pääjohtaja Christine Lagarden tavoin Lombardo on erityisen huolissaan nuorisotyöttömyydestä. Eurostatin mukaan viime joulukuussa 53,4 prosenttia espanjalaisista alle 25-vuotiaista työvoimaan kuuluvista oli työttömänä, kun EU:n 28 jäsenmaan keskiarvo oli 23,4 prosenttia.

Italialaistaustaisella Lombardolla on vakituinen virka Universidad Complutense de Madrid -yliopistossa, mutta myös hän kertoo pohtineensa lähtöä Espanjasta jo vuosia.

Maassa on talouskriisin aikana vähennetty koulutus- ja tutkimusmäärärahoja ja leikattu julkisen sektorin työntekijöiden palkkoja noin kuusi prosenttia. Hän suree erityisesti omien opiskelijoidensa ikäpolven heikkoja työmahdollisuuksia kotimaassaan.

– Tämä hallitus yksinkertaisesti potkii nuoria lahjakkuuksiaan ulos maasta. Miten poliitikot kuvittelevat meidän pääsevän ulos kriisistä ilman investointeja koulutukseen ja tutkimukseen? Se on lyhytnäköistä ja vastuutonta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?