Älä siirrä toimistoa aurinkoon – tästä syystä Siperia toimii paremmin - Oma raha - Ilta-Sanomat

Älä siirrä toimistoa aurinkoon – tästä syystä Siperia toimii paremmin

Hei pomo, älä tuskaile huonoja kelejä. Surkea sää on Harvardin bisneskoulun professorin mukaan suorastaan kuin kultakaivos. Siitä kannattaa nauttia.

Työntekijöiden tuottavuudella ja säällä on toisenlainen yhteys kuin yleensä ajatellaan: kivat ilmat eivät parannakaan työntekijöiden tehokkuutta.

5.2.2014 12:50 | Päivitetty 5.2.2014 12:59

Inhoatko kylmää ja sadetta? Mainiota, olet hyvä työntekijä ja tuot huikean edun työnantajallesi. Uudessa Harvardin yliopiston tutkimuksessa on osoitettu, että työntekijöiden tuottavuudella ja säällä on yhteys.

Tutkijat selvittivät kahden ja puolen vuoden ajan japanilaisen finanssikonsernin työntekijöiden tuottavuutta. He seurasivat tuon ajan Tokion sääoloja ja ennusteita sekä keskikokoisen pankin työtehtäviä ja tuloksia.  Tutkimuksessa ilmeni, että toimistotyöntekijät saivat enemmän aikaan, kun sää oli kauhea – eli lämpötilat laskivat ja ulkona oli synkän harmaata, satoi tai myrskysi.

Seurantatutkimuksissa tutkijat huomasivat selityksen ilmiölle: kun ulkona on surkea keli, ihmiset ovat äreämpiä ja keskittyvät paremmin työhönsä. Heillä kun on silloin vähemmän häiritseviä ajatuksia kaikesta siitä, mitä he voisivat tehdä ulkona – verrattuna siihen, jos sää olisi aurinkoinen. Työntekijät pysyivät siis tehtäviensä parissa paremmin, ilman turhia keskeytyksiä huonolla säällä.

Aurinkoinen sää työpäivän aikana puolestaan korreloi alhaisempaa tuottavuutta: työnteko kärsi enemmän turhista virheistä ja muista häiriötekijöistä hyvällä ilmalla.

Voisiko tutkimuksesta ottaa jotain opiksi?  Tutkimuksessa mukana ollut Harvardin bisneskoulun professori Francesca Gino ehdottaa, että työpaikoilla voitaisiin suhtautua joustavammin niin vapaapäivä- kuin tehtävämuutoksiin, etenkin ulkoisten tekijöiden pakottamina. Koska kukaan ei voi hallita säätä, yritysjohtajat voisivat katsoa joskus sääkarttojakin liiketoimintaa ajatellen.

Vertailuryhmänä yutkimuksessa oli muita henkilöitä kuin pelkkiä pankki-alan työntekijöitä. Työpaikalla täytyy toki muistaa, että voi olla myös heitä, jotka harrastavat hyvin erityisiä extremelajeja tai ovat muuten innostuneita talvimyrskyistä.

Tutkimus osoittaa Ginon mukaan sen, että yrityksen kannattaisi harkita tiettyjen työtehtävien siirtämistä huonojen kelien paikkakunnille. Esimerkiksi Siperiaan tai Grönlantiin. Tai ainakin olisi syytä miettiä, että pitäisikö sellaiset toimistotyöt, jotka vaativat jatkuvaa huomiota ja todella syvällistä ajattelua, lykätä kokonaan talvikuukausille. Tehokkuuden maksimoimiseksi kesälle voisi jättää huoletta tehtäväksi töitä, joissa riittää väljempi läsnäolo sekä sallitaan joustavampi toimintatapa ja keskittyminen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?