Kun työhaastattelu muuttuu nykyisen työnantajan urkkimiseksi - Oma raha - Ilta-Sanomat

Pidä varasi, jos haastattelija urkkii outoja

Jos työhaastattelussa kysellään yksityiskohtaisia tietoja nykyisestä työnantajasta, pää olisi pidettävä kylmänä. Jos lörpöttelet, saatat rikkoa lojaliteettivelvollisuutta ja osoittaa olevasi epäluotettava työntekijä.

27.1.2014 6:01 | Päivitetty 24.1.2014 16:30

Työhaastattelussa saattaa joskus törmätä nykyistä työnantajaa koskeviin kysymyksiin, joihin ei kannata vastata.

Nimimerkki Entinen sinisilmäinen kertoi mielipidekirjoituksessaan Helsingin Sanomissa käyneensä työhaastatteluissa, joiden päätarkoitus on näyttänyt olevan tietojen urkkiminen kilpailevasta yrityksestä.

– Toisinaan on -- tuntunut siltä, että minut on kutsuttu työhaastatteluun kommentoimaan yrityksen meneillään olevaa rakenne- tai muuta uudistusta asiantuntijamielessä, hän kirjoittaa.

Työntekijä- ja työnantajajärjestöistä arvioidaan, että tällaiset tapaukset ovat poikkeuksellisia.

– En ole koskaan törmännyt tällaiseen. Kuulostaa hyvin erikoiselta, jos työhaastattelun yksinomaisena tarkoituksena on urkkia kilpailijasta, lainopillinen asiamies Mikko Nyyssölä Elinkeinoelämän keskusliitosta sanoo.

Helsingin seudun kauppakamarin lakimies Kirsi Parnila uskoo, että kauppakamarin jäsenet ovat ihan aidosti työntekijöitä vailla.

– Kaikkien kysymysten pitäisi liittyä työhön, jota on hakemassa, Parnila sanoo.

Nyyssölän mukaan mistä tahansa voi sinänsä keskustella, mutta työnantaja saa kerätä hakijasta vain työtehtävässä välittömästi tarpeellisia tietoja.

Lojaliteettivelvollisuussitoo työntekijää

Kilpailijasta saatetaan kuitenkin urkkia, vaikka kyseessä olisi ihan aito työhaastattelu.

– Kyllä sitä tapahtuu. Työpaikkahaastattelussa saatetaan kysyä mitä vain. Luulen, että joillakin aloilla, kuten it- ja myyntipuolella se voi olla yleisempää. SAK:laisilla aloilla ei niinkään, SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto sanoo.

Mitä tahansa ei kuitenkaan saisi kertoa, koska työntekijää koskee niin sanottu lojaliteettivelvollisuus eli yrityksen liike- tai ammattisalaisuuksia ei saisi vuotaa ulkopuolisille. Usein työntekijä joutuu kuitenkin yksin päättelemään, mitkä asiat kuuluvat salassapidettäviin.

Lehdon mukaan työnantajan olisi periaatteessa tehtävä työntekijöille selväksi, mistä asioista on syytä vaieta. Useimmiten luotetaan kuitenkin työntekijöiden terveeseen järkeen.

– Jos mentäisiin oikeuteen, katsottaisiin, mitä kyseisessä asemassa olevan pitäisi ymmärtää olevan salassapidettävää. Se on tulkinnanvarainen alue.

Utelu saattaaolla testi

Jos työhaastattelussa udellaan yksityiskohtaisia asioita hakijan nykyisestä työnantajasta, työnhakija asetetaan hankalaan tilanteeseen.

Tämä voi olla tarkoituksellista. Haastattelija saattaa kysymyksillään testata, kuinka luotettava työnhakija on. 

– Ei se anna uudelle työnantajalle hyvää kuvaa, jos kaiken kertoo. Se voi olla vaikea paikka, jos on hermostunut. Siinä saattaa vahingossa lipsauttaa jotain, mitä ei pitäisi, Kirsi Parnila sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?