Professoreilta täystyrmäys Nokian Siilasmaan kieliehdotukselle – "Eliitin haihattelua" - Oma raha - Ilta-Sanomat

Täystyrmäys Nokia-pomon englantivedolle: "Eliitin haihattelua"

Professorit Laura Kolbe ja Markku Kuisma torjuvat Nokian Risto Siilasmaan ehdotuksen, että englannista tehtäisiin Suomen virallinen kieli. Ei tuo mitään lisäarvoa, että koko maa pakkoenglantilaistetaan, näpäyttää Kolbe.

Professorit Laura Kolbe ja Markku Kuisma eivät lämpene Nokian Risto Siilasmaan ehdotukselle, että englannista tehtäisiin Suomen virallinen kieli. ­

15.1.2014 21:14 | Päivitetty 15.1.2014 21:14

Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaalta kuultiin tänään keskiviikkona yllätysveto: hän ehdotti, että englannista voisi tehdä Suomen virallisen kielen.

– Näin saataisiin houkuteltua Suomeen ulkomaista huippuosaamista. Sillä olisi valtava symbolinen merkitys, Siilasmaa sanoi Suomen teollisuuden tulevaisuutta käsittelevässä seminaarissa keskiviikkona.

Ehdotus saa Helsingin yliopiston Suomen ja Pohjoismaiden historian professorin Markku Kuisman mietteliääksi. Voisihan se toimiakin, mutta ehkä kuitenkin ei.

– Ymmärrän mitä sillä ajetaan takaa, mutta se alkaa kuulostaa jo vähän epätoivoiselta, Kuisma sanoo.

"Todellisuus on toisentyyppinen"

Mainoskampanja tai maininta suomalaisten hyvästä englanninkielentaidosta nettisivuilla voisi ajaa saman asian, Kuisma mainitsee.

Lisäksi ulkomaisten huippuosaajien viihtymiseen Suomessa vaikuttavat enemmän muut asiat kuin englannin virallinen asema. Ja yliopistoissa ja elinkeinoelämässä englanti on joka tapauksessa jo käytäntöä.

Saman toteaa Euroopan historian professori Laura Kolbe, joka torjuu idean suorasukaisemmin.

– Ne, jotka liikkuvat kansainvälisissä kuvioissa, tekevät sen jo englanniksi. Se ei tuo mitään lisäarvoa, että koko maa pakkoenglantilaistetaan, Kolbe sanoo.

Pelkällä englannilla ei myöskään yksin pärjää maailmalla.

– Laajan kielitaidon ylläpitäminen on yksi Suomen kohtalonkysymyksistä, ja siinä ollaan tähän asti onnistuttu.

Virallisen kielen status merkitsisi perustuslain muutosta, Kolbe huomauttaa. Samalla kaikki yhteiskunnan kaikki toiminnot pitäisi kääntää myös englanniksi.

– Tämä on vähän sellaista eliitin haihattelua ja kaunis ajatus globalisaatiosta. Mutta todellisuus on toisentyyppinen, Kolbe sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?