"Viinabuffet-ravintola" täyttää lain kiertoreittiä - Oma raha - Ilta-Sanomat

"Viinabuffet-ravintola" täyttää lain kiertoreittiä

Helsingissä marraskuussa aloittanut Open Bar aikoo avata uusia juottoloita myös muihin suuriin kaupunkeihin. Alkoholitarkastajan mukaan konsepti on saatu kutakuinkin ruotuun.

8.1.2014 15:26 | Päivitetty 8.1.2014 15:44

Marraskuun alussa ovensa avannut Helsingin Open Bar Club & Lounge on aikeissa laajentua monille uusille paikkakunnille.

Open Bar kertoo verkkosivuillaan avaavansa baarit Turkuun, Tampereelle, Ouluun, Jyväskylään, Joensuuhun, Lappeenrantaan ja Imatralle.

Ylen mukaan ravintoloitsija Pezhman Ahmadin konsepti olisi leviämässä ainakin Joensuuhun, Turkuun, Lappeenrantaan ja Kouvolaan.

Näillä näkymin uusien "avointen" baarien pystyttäminen onnistuu. Ravintolan päivitetty konsepti on lainmukainen, vaikka herättääkin viranomaisissa närkästystä.

Ongelma on kierrettyeuron drinkkilipuilla

Valviran ryhmäpäällikkö Kari Kunnas toteaa Taloussanomille, ettei viranomaisen selkeä kanta ole muuttunut asiassa.

– Pääsylipun hintaan ei saa sisällyttää kuin yhden alkoholiannoksen. Mikäli ruokaa on tarjolla, maksu voi sisältää kolme alkoholiannosta, Kunnas toteaa. 

Open Barin alkuperäinen konsepti eli 50 euroa maksava "viinabuffet" on laiton. Ongelma on kierretty jakamalla maksu pääsylippuun ja drinkkilippuihin.  

Ravintolan sisäänpääsymaksu on viikonloppuisin 30 euroa, jonka lisäksi asiakas voi ostaa 20 drinkkilippua euron kappalehintaan.

– Pitää muistaa, ettei asiakas ole velvollinen ostamaan yhtäkään juomalippua. Lisäksi ravintolan juomalipuilla on oltava mahdollista saada myös alkoholittomia juomia, kertoo Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastaja Asta Sark.

Mutta miksi maksaa 30 euron sisäänpääsymaksua, ellei aio juoda euron drinkkejä?

– Niin, sanopa se, Sark naurahtaa. 

Laitonta mainontaa suitsittu

Vaikka itse alkoholianniskelu täyttää lain vaatimukset, Etelä-Suomen aluehallintovirasto huomautti Open Baria joulukuussa lainvastaisesta mainonnasta.

Sarkin mukaan Open Bar rikkoi lakia mainostamalla alkoholijuomia sosiaalisessa mediassa ja ulkomainoksissa. Nimi "Bar All Inclusive" oli myös lainvastainen. Mainosnimestä on nyt poistettu baari-sana.

Viranomainen huomautti Open Baria myös juomalippuja kutsumisesta drinkkilipuiksi, sillä sana drinkki viittaa väkevään alkoholijuomaan. Open Bar toimi ohjeiden mukaan.

Lounais-Suomen aluehallintaviraston alkoholiylitarkastaja Heikki Jarkia ei innostu konseptin mahdollisesta saapumisesta Turkuun.

– Anniskelulupahakemusta ei ole tullut, mutta jos sellainen tulee, asia käsitellään normaalin menettelyn mukaan.

Jarkian mukaan Open Barin mainontaan on syytä kiinnittää erityishuomiota.

– Alkoholin suurkuluttajaryhmiä houkuttelevaan mainontaan on puututtava.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?