Harva pienituloisen perheen lapsi on 30-vuotiaana isotuloinen

Pieni- ja suurituloisuus näyttää tutkimuksen mukaan periytyvän varsinkin kaikkein pienituloisimmassa ja suurituloisimmassa päässä.

8.1.2014 7:39 | Päivitetty 8.1.2014 7:39

Vain runsas kymmenesosa pienituloisen perheen lapsista on kolmikymppisenä suurituloisia, kun taas yli kolmannes suurituloisten lapsista päätyy suurituloiseksi aikuisena, Helsingin yliopiston tutkimuksesta selviää.

Pienituloisen perheen kasvatista tulee siis neljä kertaa todennäköisemmin pienituloinen kuin suurituloisesta perheestä tulevalla.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 1973–1976 syntyneiden suomalaisten tulotasoa 30-vuotiaana ja heidän lapsuudenperheidensä tuloa silloin, kun tutkittavat olivat 14–17-vuotiaita.

Aiempien tutkimusten mukaan 30-vuotiaana saavutettu sosioekonominen asema ennustaa loppuelämän asemaa.

Voimakkaimmin tulotaso periytyy pienituloisimmassa ja suurituloisimmassa viidenneksessä. Lapsuudenperheen tulotaso selittää enemmän miesten kuin naisten tuloja 30-vuotiaana, mikä voi johtua perinteisten naisten ja miesten alojen erilaisuudesta.

– Naisvaltaisilla aloilla tulot ovat matalammat ja kapeammin jakautuneet kuin miesten tyypillisillä aloilla, tutkija Outi Sirniö sanoo tiedotteessa.

Koulutus selittää naisten tulotasoa enemmän kuin miesten.

Tutkimusartikkeli julkaistiin Social Forces -lehdessä, ja sen kirjoittajia ovat Outi Sirniö, Pekka Martikainen ja Timo M. Kauppinen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?