Tutkimus: Työasenteet nuorilla ja vanhemmilla sukupolvilla samankaltaiset - Oma raha - Ilta-Sanomat

Y-sukupolven maine työn vieroksujina on myytti

Nykynuorten työasenteista ei tarvitse olla huolissaan ainakaan Tampereen yliopiston tutkijoiden mukaan.

18.12.2013 10:03 | Päivitetty 18.12.2013 12:59

Nykynuorten työasenteita luonnehtii konservatiivisuus eivätkä he arvoiltaan merkittävästi eroa vanhemmista sukupolvista, kirjoittaa Tampereen yliopiston sosiologian yliassistentti Pasi Pyöriä Tilastokeskuksen Tieto & trendit -lehdessä.

Pyöriä on tutkijakumppaniensa Tiina Saaren, Satu Ojalan ja Katri Siposen kanssa selvittänyt 2000-luvulla työuransa aloittaneen niin sanotun Y-sukupolven asenteita Tilastokeskuksen kokoamiin työolotutkimuksiin tukeutuen. Y-sukupolvella viitataan 1980-luvulla ja sen jälkeen syntyneiden ikäluokkaan.

Tutkijaryhmän työn mukaan epäilys nuorten heikosta työorientaatiosta on aiheeton.

Työn arvostus on vähentynytvanhempien joukossa

Sukupolvien väliset erot työn arvostuksessa ovat tutkimuksen mukaan varsin pieniä, vaikkakin työn arvostus on vanhemmissa ikäryhmissä hieman nuoria korkeampi. Näin on myös aiempina ajankohtina eli vuosina 1997 ja 1984  tehtyjen tutkimusten mukaan.

Sen sijaan varttuneiden ikäryhmässä työn arvostus on laskenut selvemmin kuin nuoremmissa ikäryhmissä.

– Tulos ei anna oikeutta arveluille Y-sukupolven työ­asenteiden kehnoudesta. Nuoret ovat arvostaneet aiemminkin työtä hieman vähemmän kuin vanhemmat, mutta nuorten työn arvostus on silti pysynyt korkeana – sukupolvien välinen ero ei ole syventynyt, Pyöriä kirjoittaa Tieto & trendit -lehdessä.

Tutkimus kertoo myös, että koti- ja perhe-elämän sekä vapaa-ajan arvostus on kasvanut vuoteen 1984 verrattuna kaikenikäisillä palkansaajilla. Tutkijoiden mukaan kyse ei kuitenkaan ole eri elämänalueiden kilpailusta, vaan siitä että työ, perhe ja vapaa-aika täydentävät toisiaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?