Turkissa talouskasvu näkyy kansalaisten nopeana velkaantumisena - Oma raha - Ilta-Sanomat

Talouskasvu toi turkkilaisille isommat velat

Turkin talouskasvu on rohkaissut maan keskiluokkaa kuluttamaan nopeammin ja enemmän kuin ennen. Mutta nyt jatkuvan luotolla ostamisen todellinen hinta alkaa valjeta kansalaisille.

8.12.2013 7:01 | Päivitetty 6.12.2013 19:23

Kun vuosi lähenee loppuaan, moni turkkilainen tuskailee velkojaan. Luottokorttien yletön käyttö on kostautumassa.

Turkissa on eräs viisas sanonta. ”Ojenna jalkoja vain sen verran kuin peittoa riittää.”Monen mielestä sanonta piti paikkansa suljetun talouden aikana, vaan ei enää. Kulutusjuhla käy kuumana. Kukapa haluaisi nukkua jalat koukussa, kun voi ostaa tv:ssä mainostetun antiallergisen lämpöpeiton?Jos rahat eivät riitä, maksetaan kortilla.

Vaan enää ei korttikaan riitä. Maan keskuspankin mukaan vuodesta 2009 lähtien 1,5 miljoonaa turkkilaista ei ole pystynyt maksamaan luottokorttivelkojaan. Kuluttajajärjestöt varoittavat ylivelkaantuneiden joukon kasvavan koko ajan.

Talouskasvun pitivaurastuttaa kaikkia

Talousbuumi näyttää paisuttaneen kansalaisten kulutusodotuksia ja -toiveita nopeammin kuin mitä ostovoima on oikeasti kasvanut.

Turkkilaiset jäivät ostovoimassa viime vuonna 30:lle sijalle 37 Euroopan maan vertauksessa, Turkin tilastokeskuksen ja Eurostatin erään yhteisen selvityksen mukaan. Palkat eivät nouse läheskään kahdeksan prosentin inflaation vauhdissa. Dollari ja euro ovat kallistuneet ja näin ollen tuontitavarat ovat kalliimpia kuin vuosiin.

Talous on kasvanut keskimäärin viiden prosentin vuosivauhtia viime vuosikymmenen aikana. Turkin ovat vallanneet ostoskeskukset, kansainväliset ja kotimaiset ketjuliikkeet sekä näyttävät mainoskampanjat.Turkki on samalla nopeasti kaupungistunut, mikä osaltaan muuttaa kansalaisten kulutustarpeita.

Luottokortteja on ollut helppo saada

Pankit ovat suorastaan tuputtaneet luottokortteja, joten monella on nyt useampikin. Jotkut ovat kierteessä, jossa luottokorttilaskuja maksellaan eri korteilla.

Markkinoilla liikkuu 56 miljoonaa luottokorttia – ja se on 76 miljoonan asukkaan Turkissa paljon.

Lisäksi luottokorttia on äärimmäisen helppo käyttää. Jos luottoraja häämöttää, ei hätää. Useimmiten maksun voi jakaa kuukausieriin.

Myyjä kysyy kassalla aina, haluaako asiakas jakaa maksaa osamaksuilla. Liikkeiden jonoissa kuulen useimmiten vastauksen ”kyllä”, aivan pikkuostoksissakin.

Osamaksu lähtee kortin tililtä automaattisesti kuukausittain, kunnes loppusumma – joka näin maksettuna tulee kalliimmaksi – on hoidettu.Tämän lisäksi pikavipit ovat yleistyneet. Kännykälläkin voi hakea nopeata lainaa.

Valtio alkaa tiukentaaluotolla maksamista

Turkin hallitus on vasta nyt herännyt kansalaisten velkapahoinvointiin ja varsinkin sen mahdollisiin seurauksiin. Talous on kasvanut myös kansalaisten kuluttamisen ja velkaantumisen kustannuksella.

Luottorajoja tiukennetaan ja osamaksujärjestelmään tuodaan rajoituksia. Ruokaostoksia tai polttoainetta ei jatkossa voi maksaa osamaksuilla. Suurimpia kodin elektroniikka- ja huonekaluostoksia voi jakaa enintään 12 maksuerään.

Tämä on epäilemättä kansalaisten parhaaksi. Mutta mitähän tapahtuu, kun moni huomaa kuinka vähään heillä oikeasti on varaa? Tutkitusti tärkeä osa nykyisen AK-puolueen hallituksen suosiosta perustuu Turkin vaurastumiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?