Tutkimus: Sukupuolen omaksuminen määrittelee aivojen toimintaa - Oma raha - Ilta-Sanomat

Tutkimus: Sukupuolen omaksuminen määrittelee aivojen toimintaa

Naisten ja miesten ajattelutapojen eroista on koko joukko stereotypioita, joista osalle myös tiede on löytänyt vahvistuksen. Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan erot eivät kuitenkaan ole sisäsyntyisiä, vaan kehittyvät iän myötä kun sukupuoli omaksutaan.

7.12.2013 12:50 | Päivitetty 7.12.2013 12:37

Miesten motoristen kykyjen ajatellaan usein olevan naisia parempia, kun taas naisilla on parempi muisti ja heidän ajatellaan kykenevän tekevän useaa asiaa samaan aikaan miehiä paremmin.

Evoluution kannalta erot saattavat selittyä sillä, että miehet keskittyivät keräilijä-metsästäjä -aikoina leirin ulkopuolella liikkumiseen kun taas naiset tarvitsivat sosiaalisia kykyjä kasvattaessaan lapsia.

Brittilehti The Economist kirjoittaa yhdysvaltalaistutkimuksesta, jonka tulosten mukaan naisten ja miesten neurologiset erot eivät kuitenkaan välttämättä ole sisäsyntyisiä. Pennsylvanian yliopiston apulaisprofessori Ragini Verman tutkimusryhmä mittasi laajassa tutkimuksessaan 8–22 -vuotiaiden tyttöjen ja poikien aivotoiminnan eroja.

Tutkijat selvittivät ajattelusta vastaavien etuosassa olevien isoaivojen ja toiminnasta vastaavien takaraivossa sijaitsevien pikkuaivojen hermosolujen välistä 428 miespuolisen ja 521 naispuolisen koehenkilön avulla.

Tutkimustulosten perusteella miespuolisten koehenkilöiden hermosolujen viestintä tapahtui pääosin kummallakin aivopuoliskolla erikseen, kun taas naispuolisilla viestintää esiintyi aivopuoliskojen välillä.

Tutkimuksen keskeinen löytö oli kuitenkin se, että sukupuolten neurologisen toiminnan erot kasvoivat iän myötä. Nuorimmassa 8–13 -vuotiaiden ikäluokassa tyttöjen ja poikien välillä ei juuri ollut eroa, mutta erot vahvistuivat sitä mukaa, mitä vanhemmista koehenkilöistä oli kyse.

Miesten ja naisten aivotoiminnan erot vaikuttavat siis syntyvän vasta, kun sukupuolen itsensä merkitys vahvistuu.  

Verman tutkimusryhmän tulos julkaistiin Proceedings of the National Academy of Sciences -tiedelehdessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?