Turkkilainen rock-imaami Tüzer kerää suosiota mutta myös tappouhkauksia - Oma raha - Ilta-Sanomat

Turkin rokkaava imaami

Turkkilainen imaami Ahmet Muhsin Tüzer laulaa rukouskutsun yhtä sielukkaasti kuin rokkaa lavalla bändinsä kanssa. Eikä hänestä yhdistelmässä pitäisi olla mitään omituista.

1.12.2013 7:10 | Päivitetty 29.11.2013 16:49

Imaami Tüzerin arki kuluu verkkaisesti. Hän johtaa pientä seurakuntaa pikkukylässä lähellä Kaşia, Turkin Antalyassa.

Iltapäivärukouksen aikaan Tüzer laulaa rukouskutsun. Käsi puristuu mikrofonin ympärille, kaulasuonet pullistuvat. Muutama vanha kyläläismies saapuu uskollisesti Tüzerin johtamaan seremoniaan. Miehet painavat päänsä rukousmatolle kylki kyljessä. Ulkona kiekuvat kukot.  Turkin uskonasioita hoitava virasto haluaisi Tüzerin jatkavan päiviään tähän malliin Pınarbaşin kylässä. Mutta nuorekas imaami hauduttelee muita haaveita.

Hänellä on oma rock-bändi ja hän kokee jumalaiseksi elämäntehtäväkseen levittää uskonnollista sanomaa musiikillaan miljoonille. Viime kesänä Tüzer piti Kaşissa konsertin ja parhaillaan viimeistelee toista albumiaan.

Konsertti keräsi paljon kuulijoita mutta teki Tüzeristä moraalisaarnaajien silmätikun. Että imaami laulaa rokkia!

Voiko oikeamielinen imaami olla myös rock-tähti?

Paikallinen uskonasioita hoitava viranomainen teki Tüzeristä valituksen. Pääkaupungista Ankarasta lähetettiin viipymättä kylään tarkastaja, joka haastatteli imaamia ja kyläläisiä. Tüzer selitti tarkastajalle, että hänen musiikkinsa levittää jumalan sanaa. Tarkastaja kuunteli kuulemma ymmärtävän näköisenä, mutta Ankaran päätöstä ei ole vielä kuulunut.  Viimeksi Ankarassa kohoteltiin kulmakarvoja kun imaamisuvusta tuleva Tüzer nai romanialaisen kristityn (joka vaikuttaa varsin lujatahtoiselta naiselta). Eivätkä Tüzerin ajatukset muutenkaan ole kollegoilleen kovin tyypillisiä. Hän kuunteli nuorena innokkaasti Queenia eikä kauhistele sitä että homoseksuaali Freddie Mercury vietti villiä seksielämää ja kuoli aidsiin.

– Se miksi me synnymme on vain vaate, ulkokuori. Mercury oli valittu tulemaan tähän maailmaan jotain tiettyä tarkoitusta varten, hän tuumii.

Tüzerin bändin Firockin muut jäsenet ovat tyypillisiä, ilmeisen viinaanmeneviä rokkareita eikä siinäkään mitään.

– Minä en painosta heitä moskeijaan, eivätkä he painosta minua baariin, sanoo Tüzer.

Bändin kitaristi on alkanut itse kiinnostua uskonasioista ja varsinkin islamin mystisestä suuntauksesta, suufilaisuudesta.

Tappouhkauksialiikkuu jo netissä

Tüzeristä uhkaa pian tulla työtön imaami. Tai työtön muusikko.

Sitäkin suurempi ongelma ovat netissä liikkuvat tappouhkaukset. Joidenkin silmissä hän ei ole sympaattinen, hieman höyrähtänyt rokkari-imaami vaan vaarallinen vihollinen.   Nettikommentit kuten ”Luovu heti imaamin virasta” tai ”pää poikki tuolta imaamilta” kertovat kirjoittajiensa peloista.

Mikä Tüzerissä pelottaa? Tietty kapinallisuus, varmasti. Mutta myös avarakatseisuus. Se, että hyväksytään ihmiset sellaisina kuin he ovat. Että ei sulkeuduta omaan pieneen piiriin, jossa kaikki ajattelevat samalla tavalla ja elävät samoin. Että valitaan oma elämäntapa eikä yritetä tunkea muitakaan omaan muottiin. Jos kaikki eläisivät kuten Tüzer, varsinkin imaamit ja muut auktoriteetit, sehän olisi vaarallista. Maailma voisi muuttua tasa-arvoisemmaksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?