4,7 työtöntä / avoin työpaikka – tämäkö työvoimapula?

Palvelualojen ammattiliito ja Palkansaajien tutkimuslaitos ovat yhtä mieltä siitä, että Suomen ennusteet työvoiman tarpeesta eivät osu kohdalleen. Esimerkiksi siivoojista ja kokeista ei ole pulaa, osoittaa uusi tutkimus.

27.11.2013 13:01 | Päivitetty 27.11.2013 12:59

Suomessa oli tämän vuoden huhtikuussa työttömänä noin kaksi siivoojaa jokaista vapaana olevaa siivoojan työpaikkaa kohti. Kokkeja ja keittäjiä oli tuolloin työttömänä 4,7 hakijaa paikkaa kohti, perushoitajia sekä hammashoitajia kaksi, kertoo Palkansaajien tutkimuslaitoksen (PT) tänään julkistettu Onko työvoimapula totta? -tutkimus.

Tutkimuslaitos ja Palvelualojen ammattiliitto PAM ovat huolissaan siitä, että työvoimahallinnon laatiman ammattibarometrin mukaan monet alat voidaan luokitella työvoiman vaikean saatavuuden aloiksi, vaikka työttömien määrä olisi moninkertainen avoimien työpaikkojen määrään verrattuna.

– Työnhakijan itsetunto kärsii, kun töitä ei vain löydy, vaikka hänen ammattinsa on luokiteltu työvoimapula-alalle, sanoi PAM:in puheenjohtaja Ann Selin tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

Työvoimapula-ammateiksi luokitellut alat voidaan avata, niin että yritykset saavat rekrytoida EU- ja ETA-alueiden ulkopuolelta työntekijöitä ilman ELY-keskuksen saatavuusharkintaa.

– Tilastojen mukaan useampi kuin joka viides Suomessa asuva, työvoimaan kuuluva ulkomaalainen on työtön. Minusta pitäisi kiinnittää huomioita siihen, miten he saisivat nyt työtä, sanoi Selin.

Työpaikat ja työttömät eivät kohtaa

PT:n tutkimus osoittaa, että Uudellamaalla työttömien siivoojien määrä suhteessa avoimiin työpaikkoihin on kasvanut ja työpaikat ovat täyttyneet nopeammin. Työvoimahallinto luokitteli kuitenkin viime vuonna siivousalan Uudellamaalla työvoiman vaikean saatavuuden alaksi. – Työmarkkinapolitiikan tueksi tarvittaisiin laajempi tilastollinen mittari. Meidän tutkimuksessamme seurattiin työttömien työnhakijoiden määrää suhteessa avoimiin työpaikkoihin, työpaikkojen täyttymiseen kulunutta aikaa ja palkkakehitystä, sanoi vanhempi tutkija Otto Kanninen PT:stä.

Kannisen mukaan työpaikka täyttyy, kun työnantajan tarjoama palkka saavuttaa tasapainon suhteessa työtuntimäärään. Jos palkka jää alle sietorajan, työnantaja ja työntekijä eivät kohtaa.    Siivoojan keskipalkka on 967 euroa kuussa

Uudellamaalla siivousalan palkat ovat nousseet selvästi hitaammin kuin keskimääräinen ansiotaso.

– Siivoja ansaitsee keskimäärin 967 euroa kuussa, minimipalkka on 9,25 euroa tunti, sanoi PAM:in sopimusasiantuntija Hannu Sironen Taloussanomille.

Alalla on myös väkeä, joka ei tee täyttä työtuntimäärää, esimerkiksi 0–37,5 viikkotunnin sopimuksella. Arjesta selviytyminen vaatii useamman työn tekemistä, asumista pääkaupunkiseutua edullisemmalla alueella tai sosiaalitukea.

Myös ravintola-alalla on ollut halua tuottaa ulkomaista työvoimaa, kertoo PAM:in koulutuspoliittinen työvoima-asiantuntija Mikko Laakkonen Taloussanomille.

– Kokki, keittäjä ja kylmäkkö ovat myös vaarassa luokittua työvoimapula-ammateiksi, vaikka PT:n tutkimuksessa työnhakijoita oli 4,7 yhtä avointa työpaikkaa kohti, sanoo Laakkonen.

Tänään julkistetun tutkimuksen perusteella eniten pulaa on erityisopettajista (0,3 henkilöä/vapaana oleva työpaikka), hammaslääkäreistä ja suuhygienisteistä (0,4) sekä puhelinmyyjistä, puheterapeuteista, lääkäreistä ja laboratorio- ja röntgenhoitajista (0,5).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?