Grenadiinisolmiö on kudotuista kravateista erikoisimpia - Oma raha - Ilta-Sanomat

Juhla-ajan erikoisin solmio

Nyt pikkujoulukautena moni mies haluaisi erottua tusinasilkkisolmioiden käyttäjistä. Yksi vaihtoehtomateriaali kravattiin on vanhanaikaisesti kudottu grenadiini.

24.11.2013 7:04 | Päivitetty 20.11.2013 15:12

Grenadiini (engl. grenadine) on materiaali, joka erottuu muista monimutkaisen kudoksensa ansiosta. Kudoksen tarkempi kuvaus menisi turhan tekniseksi, joten on kätevämpi vain todeta, että kankaan langat kierretään toisiinsa erikoisesti nimetyllä lintuniisisidoksella, jossa kaksi loimilankaa kiinnittyy kudelankoihin.

Modernit kutomakoneet ovat tähän tarkoitukseen turhan nopeita, joten grenadiini valmistetaan reikäkortein toimivilla vanhoilla jacquardikoneilla. Tuloksena on kangasta, jonka pinta on huokoista mutta vahvaa ja sopivan hohtavaa.

Pienempi lankaluku taas takaa vahvuuden. Grenadiinia käytetään miesten vaatteissa solmioihin, joihin yleensä lisätään vuorimateriaali huokoisen ja läpinäkyvän pinnan vuoksi. Materiaali on syntynyt 1700-luvulla, jolloin sitä käytettiin lähinnä naisten silkkihuiveihin ja kolttuihin, myöhemmin myös näyttäviin verhoihin.

Italia-perinne näkyykudonnan nimissä

Hienoimmat grenadiinin valmistajat ovat italialaiset Fermo Fossati ja Seteria Bianchi, joten erilaiset grenadiinikudokset tunnetaan italiankielisillä nimikkeillä.

Garza fina on hienokuvioista, garza grossa taas suurta, prometeo muistuttaa hunajakennoja, garza piccola on pienen pientä. Kaikki nämä kudokset ovat monimutkaisimpia kankaissa käytetyistä, joten ne valmistetaan hitaammin ja tarkemmin. Tämän vuoksi grenadiinisolmiot ovat yleensä hintavampia kuin tavanomaiset painetut tai kudotut verrokit.

Edustavampi pieninä kuvioina

Planeetan tunnetuin grenadiinimies on itse James Bond, jonka kirjallinen hahmo käytti mustia grenadiinejä miltei kaikkien asujen kanssa. Valkokankaan versio taas suosi tummansinistä joissakin ensimmäisistä filmeistä ja mustaa vain hautajaiskohtauksissa.

Komentajakapteeni Bond oli oikeilla jäljillä. Grenadiini on pieni ihme: kirkuvien neonvärien tai migreenin nostattavien kuvioiden sijaan vanha kunnon grenadiini luottaa tekstuuriin - ja näiden joukossa se on omanlaisensa.

Kauempaa sileä, tavanomainen kaulan koriste, mutta erikoinen ja eläväinen verkko lähempää katsottuna. Se on ilman muuta erikoisin kudottu solmiomalli; edustavampi pienissä kuoseissa, rennompi suurissa, ja säilyttää solmun varmemmin kuin muut. Jokainen päivä on parempi grenadiinin kera.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?