HS: Taantuma ajanut pk-seudun nuoria jäämään vanhempien luo asumaan - Oma raha - Ilta-Sanomat

HS: Taantuma ajaa pk-seudun nuoria jäämään lapsuudenkotiin

Korkeiden vuokrien ja epävarman työllisyystilanteen yhdistelmä on kasvattanut vanhempiensa luo asumaan jäävien nuorten määrää pääkaupunkiseudulla, kertoo Helsingin Sanomat. Muissa suurissa kaupungeissa tilanne on paikoin päinvastainen.

20.11.2013 7:44 | Päivitetty 20.11.2013 7:43

Pääkaupunkiseudulla kalliit asumiskustannukset, työttömyys, pätkätyöt ja matalat palkat ovat suistaneet lapsuudenkotiin asumaan jäävien nuorten määrän nousuun, kirjoittaa Helsingin Sanomat. Lehden mukaan ilmiö koskee suurista kaupungeista vain Helsinkiä, Espoota ja Vantaata. Esimerkiksi Turussa vanhempien luo jäävien määrä on sen sijaan kääntynyt laskuun. 

HS:n haastatteleman tilastokeskuksen yliaktuaari Pekka Vuoren mukaan pääkaupunkiseudun muista suurista kaupungeista poikkeava kehitys alkoi vuoden 2008 finanssikriisistä. Helsingissä joka viides 20–24-vuotias asui vuonna 2012 lapsuudenkodissaan, kun Turussa näin teki reilu 10 prosenttia.

Nuoriin keskittyvissä kansalaisjärjestöissä ollaan huolissaan siitä, että työelämään astuvat nuoret jäävät väliinputoajiksi kun pääsy asuntomarkkinoille ei tahdo onnistua.

– Nuorisotakuun tavoitteita on mahdotonta saavuttaa, jos asuntotilannetta ei saada kuriin, sanoo Nuorisoasuntoliiton projektipäällikkö Kaisa Tuuteri HS:lle.  

Suomessa nuoret itsenäistyvät kansainvälisesti verrattuna varsin varhain. Euroopan unionin tilastoviranomaisen Eurostatin mukaan vuonna 2012 vain viidennes 18–34-vuotiaista suomalaisista asui lapsuudenkodissaan, kun esimerkiksi Ruotsissa 24,5 prosenttia asui vielä vanhempiensa luona.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?