Miespomojen suosio murenee, mutta kestää - Oma raha - Ilta-Sanomat

Miespomojen suosio murenee, mutta kestää

Kuvituskuva
Julkaistu: 14.11.2013 12:33, Päivitetty 14.11.2013 12:37

Suurin osa amerikkalaisista haluaa esimiehensä olevan arvovaltainen mies eikä nipottava nainen. Stereotypiat elävät edelleen.

Suurempi osa ihmisistä tahtoo esimiehekseen miehen kuin naisen, kertoo amerikkalainen kyselytutkimus uutiskanava CNN:n mukaan.

Tutkimuksen mukaan 35 prosenttia suosii miespomoa, kun naisesimiehen haluaisi 23 prosenttia kyselyyn vastanneista. Sekä naiset että miehet suosivat miehiä enemmän kuin naisia.

Vastanneista suurimman osan eli 41 prosentin mielestä esimiehen sukupuolella ei kuitenkaan ole väliä.

Naisen tahtoisi pomokseen nyt useampi kuin kertaakaan aiemmin. Kun kysely tehtiin ensimmäisen kerran vuonna 1953, naispomoja suosi vain viisi prosenttia vastanneista. Puoli vuosisataa sitten miespomon halusi jopa 66 prosenttia kyselyyn osallistuneista.

Miestä kunnioitetaan enemmän, nainen ottaa paremmin huomion  

Vanhat stereotypiat ovat tutkimuksen mukaan yhä olemassa, vaikka mies- ja naispomojen erot ovat kyselyissä kaventuneet.

Miehiin ja naisiin saatetaan yhä suhtautua samanlaisissa tilanteissa eri tavalla. Jos mies iskee nyrkin pöytään ja antaa tiukat ohjeet, häntä usein kunnioitetaan. Jos nainen tekee saman, häneen ärsyynnytään helpommin.  

Miesten ansioiksi luetaan suorapuheisuus ja turhan tunteellisuuden puuttuminen. Naisten taas katsotaan juoruavan ja tarttuvan pieniin yksityiskohtiin miesesimiehiä hanakammin. Toisaalta naisia myös kehuttiin siitä, että he osaavat ottaa alaisensa paremmin huomioon.

Tutkimuksessa haastateltiin yli 2 000:ta amerikkalaista.